De valse start van The Marathon Man

Reacties

November is voor Voetbal International de Maand van het Engelse voetbal. In onze speciale Premier League-special komen onder de noemer Fabulous Fifty de vijftig meest memorabele spelers uit die grootste voetbalcompetitie op aarde voorbij.

De valse start van The Marathon Man
Ryan Giggs, anno 1992.

Bezoekers van VI.nl konden de voorbije dagen op hun vijf favorieten stemmen. Dennis Bergkamp, Thierry Henry en Eric Cantona werden één, twee en drie. Liverpool-icoon Steven Gerrard vier, én natuurlijk haalde ook de onverslijtbare Welshe dribbelaar Ryan Giggs de topvijf.

RYAN GIGGS
*Cardiff (Wal), 29 november 1973
PREMIER LEAGUE-DUELS (GOALS) 632 (109)
CLUBS 1990-2014 Manchester United
KAMPIOEN PREMIER LEAGUE 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013
PREMIER LEAGUE-SPELER VAN DE MAAND Augustus 2006, Februari 2007

De icoon van The Mancunians heet eigenlijk Ryan Joseph Wilson. En zijn vader Danny heeft een donkere huidskleur, als zoon van een immigrant uit Sierra Leone en een moeder uit Wales. Ryans ouders zijn zeventien als hij wordt geboren. Ze wonen in een achterstandswijk bij de havens van Cardiff. Ryan krijgt ook nog een jongere broer, Rhodri, die belast door het verleden later zou ontsporen. Vader Danny bekommert zich namelijk nauwelijks om zijn kinderen. Moeder Lynn Giggs heeft twee banen om het gezin te kunnen onderhouden. Danny is voornamelijk bezig met zijn rugbycarrière en tijdens ruzies krijgt zijn vriendin – ze zijn nooit getrouwd – regelmatig klappen. Wilson senior komt vaak dronken thuis en houdt er schaamteloos andere vriendinnen op na.

‘Het enige waarvoor ik mijn vader dankbaar ben, is het geweldige sporttalent dat hij aan mij heeft doorgegeven’

‘Het was een rotperiode’, heeft Ryan Giggs er eens over gezegd. ‘Het enige waarvoor ik mijn vader dankbaar ben, is het geweldige sporttalent dat hij aan mij heeft doorgegeven. Mijn snelheid en gevoel van evenwicht heb ik echt van hem.’ Maar voetballen leert hij van melkboer Denis Schofield, coach van jeugdclub Dean’s in Salford. ‘Hij zei me hoe je een wedstrijd moet lezen en hoe dan te handelen. Door hem kreeg ik door dat het voetbal uit meer bestaat dan alleen rennen.’

Schofield is ook scout van Manchester City en wil zijn toptalent, dat zich intussen heeft ontpopt tot een superieure linkshalf, uiteraard bij de junioren van die club onderbrengen. Op de dinsdagavonden mag hij daar komen trainen. ‘Maar ik ben altijd een United-fan geweest. Waar ik ben opgegroeid was een rood gebied.’ Op zijn veertiende verjaardag staat er een streng kijkende man bij de voordeur. Hij stelt zich voor als Alex Ferguson en vraagt of Ryan wil toetreden tot United. De jonge voetballer is opgetogen, maar hoort tot zijn schrik dat zijn moeder er nog even over wil nadenken. Zij gaat naar Ken Barnes, de chef-scout van City, omdat die club hem toch als eerste heeft ontdekt. Ze vraagt of ze van plan zijn Ryan vast te leggen. ‘Nee, niet geïnteresseerd’, krijgt ze te horen.

Ryan Giggs, anno 2013.
Ryan Giggs, anno 2013.

Als voetballer zou Ryan Giggs The Red Devils nooit meer verlaten. Hamstringproblemen ontnemen hem al vanaf 1995 zijn explosiviteit in zijn dribbels, maar daardoor wordt hij wel meer een teamspeler. Pas na dertien landstitels (een record), vier FA Cups, twee Champions League-zeges, twee Wereldbekers voor clubs komt er in 2014 na 963 duels een einde aan een duizelingwekkende voetballoopbaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.