Sjokkend kwam Dimitar Berbatov altijd en overal precies op tijd

Reacties

November is voor Voetbal International de Maand van het Engelse voetbal. In onze Premier League-special komen onder de noemer Fabulous Fifty de vijftig meest memorabele spelers uit die grootste voetbalcompetitie op aarde voorbij. Op VI.nl plaatsen we elke dag zo’n sieraad of bad boy in het voetlicht. Deze keer: Dimitar Berbatov, de koning van de nonchalance.

Sjokkend kwam Dimitar Berbatov altijd en overal precies op tijd
DIMITAR BERBATOV
*Blagoevgrad (Bul), 30 januari 1981 PREMIER LEAGUE-DUELS (GOALS) 229 (94)
CLUBS 1998-2001 CSKA Sofia (Bul), 2000-06 Bayer Leverkusen (Dui), 2006-08 Tottenham Hotspur, 2008-12 Manchester United, 2012-13 Fulham, 2014-15 AS Monaco (Fra), 2015-16 PAOK Saloniki (Gri), 2017-18 Kerala Blasters (Ina)
KAMPIOEN PREMIER LEAGUE 2009, 2011
TOPSCORER PREMIER LEAGUE 2010/11
PREMIER LEAGUE-SPELER VAN DE MAAND April 2007, Januari 2011

In een loopbaan van twintig jaar is Dimitar Berbatov zelden met een vies broekje van het veld gestapt. Sierlijker en gracieuzer spitsen dan hij tref je niet vaak. Het probleem was dat de Bulgaar zelf ook maar al te goed wist dat hij over unieke kwaliteiten beschikte. Meer dan eens kreeg hij van zijn trainers dan ook het verwijt dat hij wel heel erg op zijn technische talent teerde. Sprinten en duelleren was allemaal niet aan Berbatov besteed. Met het shirt uit zijn broek slenterde hij vaak nonchalant over het veld, loerend op een pass, azend op een schot om daarna weer in de schaduw te treden.

‘Ik ben een relaxte jongen. Zo voetbal ik ook, dat kan ik niet veranderen’

De momenten waarop Berbatov zijn volledige arsenaal uit de kast haalde, waren zeldzaam, maar de momenten waarop hij dat deed toonden pas aan hoe goed en compleet hij écht was. Een van zijn doelpunten voor Manchester United uit het seizoen 2010/11 geeft het totale Berbatov-palet nog het beste weer. Eerst speelt hij Patrice Evra met een hakbal vrij op de hoek van zijn eigen zestien. Evra speelt de bal terug naar de doorgelopen Berbatov, die daarop vanuit de middencirkel met buitenkant rechts een weergaloze pass geeft op Nani. Berbatov loopt vervolgens door naar de zestien, waar hij precies op tijd komt om de teruggetrokken voorzet van Nani in de kruising te schilderen. Het bijzondere is dat Berbatov het hele veld oversteekt zonder ook maar één keer aan te zetten. Sjokkend komt hij altijd en overal precies op tijd. Wie slim is, hoeft niet snel te zijn.

‘Ik ben een relaxte jongen’, sprak Berbatov in zijn United-tijd over zichzelf. ‘Zo voetbal ik ook, dat kan ik niet veranderen. Ik zie tijdens wedstrijden spelers weleens in paniek raken, maar ik ben altijd kalm. Ik weet al wat ik met de bal ga doen als ik hem nog niet eens in mijn voeten heb.’ Berbatov schitterde voor Tottenham Hotspur, werd twee keer kampioen met Manchester United en sloot zijn Engelse tijdperk tussen 2012 en 2014 af bij Fulham. Bij die laatste club toonde hij na een doelpunt eens een shirt met daarop de tekst: Keep calm and pass me the ball. Het was Dimitar Berbatov ten voeten uit, de koning van de nonchalance.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.