Het fenomeen dat toch geen standbeeld kreeg naast Old Trafford

Reacties

November is voor Voetbal International de Maand van het Engelse voetbal. In onze Premier League-special komen onder de noemer Fabulous Fifty de vijftig meest memorabele spelers uit die grootste voetbalcompetitie op aarde voorbij. Op VI.nl plaatsen we elke dag zo’n sieraad of bad boy in het voetlicht. Deze keer: Ruud van Nistelrooy.

Het fenomeen dat toch geen standbeeld kreeg naast Old Trafford
RUUD VAN NISTELROOY
*Oss, 1 juli 1976
PREMIER LEAGUE-DUELS (GOALS) 150 (95)
CLUBS 1993-97 FC Den Bosch (Ned), 1997-98 SC Heerenveen (Ned), 1998-2001 PSV (Ned), 2001-06 Manchester United, 2006-09 Real Madrid (Spa), 2009-11 Hamburger SV (Dui), 2011-12 Málaga (Spa)
KAMPIOEN PREMIER LEAGUE 2003
TOPSCORER PREMIER LEAGUE 2002/03
PREMIER LEAGUE-SPELER VAN HET SEIZOEN 2002/03
PREMIER LEAGUE-SPELER VAN DE MAAND December 2001, Februari 2002, April 2003

De clubstatisticus van Manchester United moest in de vroege lente van 2003 toegeven dat hij er een aardige kluif aan had, aan de doelpuntenwoede van die Van Nistelrooy. ‘Ruud heeft de klok teruggezet’, vertelde Cliff Butler in VI. ‘Met 72 treffers in 95 officiële wedstrijden is hij een goalgetter van het formaat dat United járen niet heeft gehad. Alleen grote jongens zoals Bobby Charlton en Denis Law kunnen dergelijke cijfers voorleggen.’ VI kopte op de cover dan ook met Ruud van Nistelrooy, aanstaande legende.

‘Met 72 treffers in 95 officiële wedstrijden is hij een goalgetter van formaat. Alleen grote jongens zoals Bobby Charlton en Denis Law kunnen dergelijke cijfers voorleggen’

Het verhaal was een van de vele lofzangen aan het adres van de Brabander die op dat moment bezig was aan de beste jaren van zijn voetballeven. In april 2002 riepen de spelersvakbond PFA én de fans hem uit tot Voetballer van het Jaar. Het jaar erop kroonde Van Nistelrooy zich tot topscorer van de Champions League, topscorer van de Premier League, maakte hij drie hattricks in de competitie, werd hij door de organisatie van de Premier League uitgeroepen tot Speler van het Seizoen én kwamen ook eindelijk de eerste clubprijzen. Naast het Community Shield won United de landstitel.

Van Nistelrooy was bij lange na nog geen dertig en leek hard op weg nóg harder te gaan bloeien dan hij al deed. Hoewel hij toen ook al kritisch kon zijn (‘Hij moet minder egoïstisch gaan spelen’), was Alex Ferguson ervan overtuigd dat ‘er ooit een standbeeld van Van The Man zou komen te staan naast Old Trafford’. Het was een van de zeldzame keren dat de legendarische manager ernaast zat met een voorspelling. Amper drie jaar later raakte Ferguson volledig gebrouilleerd met zijn voormalige oogappel en werkte hij hem met harde hand buiten de deur.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.