William Carvalho, dankzij Nani in het groen van Sporting

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de negentiende editie: William Carvalho.

William Carvalho, dankzij Nani in het groen van Sporting

Iedere keer als William Carvalho met Sporting Lissabon op bezoek komt in Estádio da Luz zullen de gedachten van de leiding van Benfica teruggaan naar die avond in 2005. Het is een van de meest dankbare taken voor een jeugdtrainer: een contract aanbieden en zo de voetbaldroom van een talentvolle speler weer een stap dichterbij brengen. Het maakt de verrassing des te groter dat Carvalho de aanbieding afsloeg. Geen interesse in een avontuur bij de topclub, dat is de simpele uitleg.

Dat vader Carvalho net als zijn zoon fan is van Sporting, verklaart waarom Aurélio Pereira meer geluk heeft als hij even later een poging waagt. De hoofdscout in de jeugdopleiding van de Portugese topclub vraagt aan de jonge William wie zijn grote voorbeeld is. 'Nani', luidt het antwoord. Een uur later gaat de telefoon in huize Carvalho. 'Met Nani spreek je, of je voor Sporting Lissabon wil komen voetballen?'

Spelerspaspoort William Carvalho
Leeftijd 24
Positie Defensieve middenvelder
Geboorteplaats Luanda, Angola
Clubs Sporting Lissabon, Fátima (huur), Cercle Brugge (huur)
Interlands 23

Zo verliest het bescheiden Mira Sintra zijn meest veelbelovende jeugdspeler. Al op jonge leeftijd is de potentie van Carvalho bij die club zichtbaar. 'Hij was altijd erg bescheiden en stil, maar wel al jong volwassen', zegt zijn voormalige jeugdtrainer Bruno Rodrigues tegen Maisfutebol. 'William was twee jaar jonger dan zijn teamgenoten, maar droeg wel de aanvoerdersband. Als er problemen waren in de kleedkamer was het William die de jongens kalmeerde.'

Die autoriteit straalt Carvalho als verdedigende middenvelder ook op het veld uit. Hij is atletisch, technisch en rustig aan de bal. In principe heeft de 24-jarige Portugees alle eigenschappen die je bij een verdedigende middenvelder hoopt aan te treffen. Na anderhalf jaar op huurbasis bij Cercle Brugge, waar hij samenwerkt met trainer Foeke Booy, breekt Carvalho in het seizoen 2013/14 door in het eerste van Sporting. Sindsdien is de controleur niet meer weg te denken uit de basis van de Portugese topclub, het team dat hij al sinds jongs af aan steunt.

De kans is groot dat de 23-voudig international donderdag in de kwartfinale tegen Polen in de basis start. Nadat bondscoach Fernando Santos Carvalho in de eerste EK-wedstrijd nog op de bank laat, volgen drie basisplaatsen. Het is aan de middenvelder om de balans te bewaken en gaten dicht te lopen. Het vuile werk moet opgeknapt worden zodat Nani en Cristiano Ronaldo in de aanval kunnen excelleren. Carvalho doet het met liefde, al is het maar om dicht bij zijn jeugdhelden te kunnen zijn. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.