Troisi bezorgt gastland Australië eerste Azië Cup

Australië heeft in Sydney beslag gelegd op de Azië Cup. In de finale waren de Socceroos, met Trent Sainsbury in de basis, na verlenging te sterk voor Zuid-Korea (1-2).

In de groepsfase kwamen beide landen elkaar ook al tegen. Zuid-Korea, dat het toernooi twee keer eerder won, versloeg het gastland toen met 1-0. Maar beide waren voor die wedstrijd al zeker van een plek in de kwartfinale. In de eindstrijd nam Australië revanche voor de eerdere nederlaag.

Massimo Luongo leek op slag van rust het enige doelpunt in de finale te maken. De middenvelder van Swindon Town schoot van zo'n twintig meter knap binnen. In de extra speeltijd trok Heung-Min Son echter de stand gelijk, nadat Australië de bal niet kreeg weggewerkt. Een verlenging moest dus voor de beslissing zorgen. Daarin kwam het organiserende land opnieuw op voorsprong in de slotminuut van de eerste helft.

Doelman Jin-Hyeon Kim verkeek zich op een voorzet van invaller Tomi Juric, waarna de eveneens ingevallen James Troisi (foto) de rebound binnenschoot. Hij bezorgde zijn land daarmee de eerste Azië Cup in de historie. Bij het debuut in 2007 werd Australië uitgeschakeld in de kwartfinale en vier jaar geleden werd de eindstrijd na verlenging verloren van Japan.

Sainsbury kan terugkijken op een uitstekend toernooi, want de verdediger van PEC Zwolle miste geen minuut en was in de halve finale één keer trefzeker. Jason Davidson, die afgelopen zomer Heracles Almelo verruilde voor West Bromwich Albion, speelde de finale ook van het begin tot het eind. Tommy Oar bleef op de bank, de FC Utrecht-aanvaller kwam tot slechts één invalbeurt tijdens de strijd om de Azië Cup.