Gastland Australië opent jacht op primeur in Azië Cup

Reacties

Met de ontmoeting tussen gastheer Australië en Koeweit begint vrijdagochtend Nederlandse tijd de Azië Cup 2015. The Socceroos jagen op de eerste eindzege ooit.

Gastland Australië opent jacht op primeur in Azië Cup

Australië trapt om 20.00 uur plaatselijke tijd (10.00 uur Nederlandse tijd) in Melbourne het Aziatische kampioenschap af. Met FC Utrecht-aanvaller Tommy Oar en verdediger Trent Sainsbury (foto) van PEC Zwolle in de gelederen, hoopt men Down Under op eigen grond vurig op de eerste eindzege in de Azië Cup.

Tijdens de vorige editie (2011, Qatar) waren de Australiërs er al dichtbij, maar toen bleek Japan in de finale met 1-0 net te sterk. Die ploeg boekte daarmee de vierde eindzege ooit en is het succelvolste land in de historie van de Azië Cup. Dit jaar, tijdens het eerste eindtoernooi dat niet op Aziatisch grondgebied wordt afgewerkt, willen de mannen van bondscoach Ange Postecoglu dat herstellen.

Sinds Australië in 2007 de overstap maakte van de Oceanische voetbalbond OFC naar de Asian Football Confederation, nam het drie keer deel aan het kampioenschap van Azië. Vier jaar voor de finaleplaats in Qatar bereikte het de kwartfinale. In Groep A, met naast Australië en Koeweit ook Zuid-Korea en Oman, moet de basis worden gelegd voor een eindoverwinning.

In Groep D neemt recordkampioen Japan het op tegen Palestina, Jordanië en Irak. Groep B bestaat uit Oezbekistan, Noord-Korea, Saoedi-Arabië en China, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Iran en Bahrein het uitvechten in Groep C. De finale is op 31 januari in Sydney.

Bekijk hier al onze video's