Irak verslaat Iran in beladen clash na strafschoppen

Irak heeft zich ten koste van Iran geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de Azië Cup. In Canberra bleek Irak de sterkste in de beslissende strafschoppenserie.

Invaller Reza Ghoochannejhad bepaalde in de allerlaatste minuut van de verlenging de eindstand tijdens het knotsgekke duel in Australië op 3-3. De voormalige aanvaller van onder meer SC Cambuur knikte binnen in het overvolle strafschopgebied en sleepte daarmee een strafschoppenserie uit het vuur voor Iran.

In de historisch zeer beladen confrontatie tussen de buurlanden Irak en Iran bleek Irak uiteindelijk de sterkste. Salam Shaker schoot de laatste penalty binnen nadat Vahid Amiri daarvoor zijn inzet op de paal uiteen zag spatten. Shaker bezorgde zijn land daarmee een plaats bij de laatste vier van het toernooi om de Azië Cup. Aan de kant van Iran schoot NEC-aanvaller Alireza Jahanbakhsh raak vanaf elf meter.

Reguliere speeltijd
Het verlies is een bittere pil voor Iran, aangezien de ploeg van bondscoach Carlos Queiróz nog zo goed begon aan de wedstrijd. Na ruim twintig minuten werd de ban gebroken in Canberra. Aanvaller Sardar Azmoun knikte fraai de 1-0 tegen de touwen. Een uitstekende start voor Iran, dat vlak voor de rust een fikse tegenvaller kreeg te verwerken. Mehrdad Pooladi kreeg in een tijdsbestek van twintig minuten twee gele kaarten en mocht na 42 minuten inrukken. Met name de tweede gele kaart was een pijnlijke. Scheidsrechter Ben Williams bestrafte de rechtsback na een fopduik.

In de 56ste minuut trok Ahmed Yasin bij de tweede paal de stand gelijk, terwijl Iran even later ook uitblinker Azmoun, die per brancard het veld moest verlaten, kwijtraakte. Voor hem kwam Jahanbakhsh. In de verlenging kwamen beide landen tot twee treffers. Morteza Pouraliganji en invaller Reza waren trefzeker namens Iran, terwijl Younis Mahmoud en Durgham Ismael (foto) het net vonden voor Irak, waar Alphense Boys-middenvelder Osama Rachid de hele wedstrijd op de bank bleef.

Irak bleek uiteindelijk de sterkste in de strafschoppenserie en neemt het maandag in de halve finale op tegen Zuid-Korea. Japan neemt het vrijdag in de kwartfinale op tegen de Verenigde Arabische Emiraten. De winnaar van dat duel speelt in de halve tegen gastland Australië.