Australië zet eerste stap in Azië Cup op eigen grond

Australië is het toernooi om de Azië Cup in eigen land prima begonnen. Ondanks een valse start aan de wedstrijd, trok het gastland de wedstrijd tegen Koeweit naar zich toe: 4-1.

Het volgepakte AAMI Park in Melbourne viel na amper acht minuten volledig stil toen Hussain Ali al duikend met het hoofd voor 0-1 zorgde. Nog voor rust draaiden The Socceroos de score echter al om. Vedette Tim Cahill (foto), op het WK tegen Nederland met een wereldgoal ook al verantwoordelijk voor de 1-1, schoot van dichtbij de gelijkmaker binnen.

Op slag van rust was het vervolgens de 22-jarige Massimo Luongo die voor opluchting zorgde bij het thuispubliek: 2-1. De niet al te grote middenvelder van het Engelse Swindon Town, bij de treffer van Cahill na een knappe actie al aangever, tekende met nota bene een fraaie kopbal voor zijn eerste interlandgoal én de voorsprong voor zijn land.

In de stromende regen trok de ploeg van bondscoach Ange Postecoglu het duel na de pauze vervolgens definitief naar zich toe. Aanvoerder Mile Jedinak zorgde vanaf de penaltystip voor de 3-1 en gooide de wedstrijd daarmee in het slot. Net als Cahill was ook Jedinak in Brazilië tegen Nederland overigens trefzeker, ook toen betrof het een strafschop. James Troisi zorgde in de blessuretijd nog voor 4-1.

Australië, waar PEC Zwolle-verdediger Trent Sainsbury de hele wedstrijd speelde en Tommy Oar van FC Utrecht op de bank bleef, is het toernooi in eigen land zodoende voortvarend begonnen. Sinds het land in 2007 overstapte van de Oceanische voetbalbond OFC naar de Aziatische AFC, nam het drie keer deel aan het kampioenschap van Azië. Dit jaar moet in eigen land de eerste eindzege volgen.