Japan uitgeschakeld na dure missers Honda en Kagawa

Titelverdediger en recordkampioen Japan is uitgeschakeld op het toernooi om de Azië Cup. De Verenigde Arabische Emiraten zorgden in een penaltyserie voor een daverende stunt. Uitgerekend sterspelers Keisuke Honda en Shinji Kagawa misten in de strafschoppenserie, die nodig was nadat het na verlenging 1-1 stond.

Tijdens de reguliere speeltijd kwamen de Verenigde Arabische Emiraten al in de zevende minuut op voorsprong dankzij een knap schot van Ali Ahmed Mabkhout. Na die voorsprong plooide de ploeg terug voor het eigen doel.

Japan had lange tijd moeite om een antwoord te vinden op die strategie. De ploeg van trainer Javier Aguirre voerde een spervuur af op het doel van de Emiraten, maar dat leverde pas negen minuten voor tijd succes op. Gaku Shibasaki schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak op aangeven van voormalig VVV-speler Keisuke Honda: 1-1.

De Japanners slaagden er in het restant van de reguliere speeltijd én de verlenging niet in om te scoren, al was Shibasaki in de 120ste minuut dicht bij de winnende treffer met een vrije trap. Een strafschoppenserie moest vervolgens de beslissing brengen. Honda schoot de eerste penalty huizenhoog over. Omdat Khamis Ismail namens de Emiraten ook miste, hadden beide ploegen na vijf strafschoppen vier keer raak geschoten. Kagawa zag de zesde penalty via de paal uit het doel blijven, waardoor Ismail Ahmed tot gevierde man uitgroeide. Hij schoot zijn ploeg naar de halve finale.

In de halve finale nemen de Emiraten het dinsdag op tegen gastland Australië. In de finale wacht voor de winnaar van dat duel een confrontatie met Zuid-Korea of Irak, die op maandag 26 januari tegen elkaar aantreden.