Topvijf landgenoten: Heitinga viert clubrecord bij Everton

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland met grote interesse. Elke maandag stellen we een topvijf van de meest in het oog springende landgenoten samen.

Topvijf landgenoten: Heitinga viert clubrecord bij Everton


Club EvertonDuel Everton-Bolton Wanderers 2-0Datum Zaterdag 20 maart

Nadat hij dit seizoen bij Everton eerst rechterverdediger was en later opschoof naar het centrum van de achterhoede, maakt John Heitinga zich de laatste weken nuttig als middenvelder van The Toffees. 'Hij heeft bewezen op diverse posities in het elftal prima uit de voeten te kunnen', liet manager David Moyes al eens weten. Dat Heitinga zich nu op het middenveld mag manifesteren, is een bewijs dat hij gewend is aan het hoge tempo van het Engelse voetbal. Als belangrijke pijler bij Everton vierde de Oranje-verdediger zaterdag een fraai clubrecord op Goodison Park. Everton bleef tegen Bolton Wanderers voor de zevende keer op rij zonder puntenverlies in een thuiswedstrijd in de Premier League, een unieke reeks. Als we verder terugkijken dan tot de start van de Engelse topcompetitie in het seizoen 1992/93, dan is de huidige reeks de langste sinds 1990, toen The Toffees acht keer op rij wonnen op eigen veld.


Club
Duel
Datum

Rafael van der Vaart blijft bijzonder waardevol voor Real Madrid. Hij had met zijn doelpunt een belangrijke bijdrage aan de 3-1 thuiszege van De Koninklijke op Sporting Gijón. Van der Vaart trok de stand gelijk vlak nadat de bezoekers Estádio Bernabéu hadden laten schrikken door op een 1-0 voorsprong te komen. Voor de Oranje-international was het zijn vierde doelpunt van deze competitie, nog maar eentje minder dan zijn competitietotaal bij Real in het vorige seizoen. Mede door de treffer van Van der Vaart, die zijn ploeg uiteindelijk met 3-1 zag zegevieren, heeft Real nu een reeks van acht opeenvolgende competitiewedstrijden neergezet waarin het telkens minimaal drie keer scoorde. Dat is een zeldzaam goede prestatie in de Primera División. Alleen Atlético Madrid deed dat in 1941 ooit beter (negen duels).


Club
Duel
Datum

De doelpuntenmachine Ruud van Nistelrooy begint langzaam maar zeker op stoom te raken. De 33-jarige Brabander maakte zaterdag in de topper tegen Schalke 04 (2-2) alweer zijn derde doelpunt in vijf competitieduels voor Die Rothosen. Van Nistelrooy reageerde in de veertigste minuut attent op een keepersfout van Manuel Neuer, die een vrije trap van Piotr Trochowski niet onder controle kreeg. De treffer van Van Nistelrooy, die de bal met een artistieke trap tegen de touwen joeg, was zijn eerste voor HSV in een thuiswedstrijd, tot grote tevredenheid van bestuursvoorzitter Bernd Hoffmann. 'Op deze manier heeft Ruud in zijn loopbaan talloze keren gescoord. Ieder ander mens zou na zo'n trapbeweging een spierblessure hebben opgelopen.'


Club
Duel
Datum

Met Gianni Zuiverloon als vaste kracht in het basiselftal verhoogde West Bromwich Albion afgelopen weekeinde de druk op Championship-koploper Newcastle United. The Baggies, nummer twee op de ranglijst, wonnen op eigen veld met 3-2 van Preston North End en liepen daardoor twee punten in op The Magpies, die niet verder kwamen dan een gelijkspel bij middenmoter Bristol City (2-2). Newcastle heeft wel een duel minder gespeeld dan West Brom. Met 29 competitieduels in de benen en al vier doelpunten achter zijn naam kan Zuiverloon op persoonlijk vlak nu al tevreden zijn met zijn seizoen in het Championship.


Club
Duel
Datum

Moestafa El Kabir kende een prima thuisdebuut voor zijn club Mjällby IF. De voormalige aanvaller van NEC, die samen met Marcus Ekenberg de voorhoede vormt van de club uit Sölvesborg, had afgelopen zondag een aandeel in de 3-0 zege op GAIS. El Kabir kreeg bij een 2-0 voorsprong een penalty toegewezen, nadat hij door GAIS-verdediger Fredrik Lundgren ten val was gebracht in het strafschopgebied. De strafschop was een prooi voor Ekenberg, die daarmee de volledige productie van Mjällby IF voor zijn rekening nam. De ploeg van trainer Peter Swärdh kent een prima competitiestart. Met vier punten uit de eerste twee duels van de competitie bezet ze momenteel de tweede plaats op de ranglijst, op twee punten van koploper Helsingborgs IF.


Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen