Topvijf landgenoten: primeur voor Van Gaal

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland met grote interesse. Elke maandag stellen we een topvijf van de meest in het oog springende landgenoten samen.

Topvijf landgenoten: primeur voor Van Gaal


Club Bayern MünchenDuel Bayern München-Hamburger SV 1-0Datum Zondag 28 februari

Precies één dag na de 110de verjaardag van Bayern München had de club opnieuw reden tot een feestje. De ploeg van trainer Louis van Gaal klopte Hamburger SV voor eigen publiek met 1-0 en voert na 24 speelronden de ranglijst in de Bundesliga aan, met twee punten voorsprong op Bayer Leverkusen. Het is voor Van Gaal en zijn manschappen voor het eerst dit seizoen dat ze zich koploper in Duitsland mogen noemen. Sterker, de laatste keer dat Bayern lijstaanvoerder was in de Duitse topklasse dateerde alweer van 17 mei 2008. Bayern is inmiddels al zeventien officiële wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag stamt van 3 november (0-2 tegen Girondins Bordeaux). Daarna volgden veertien zeges en drie gelijke spelen.


Club
Duel
Datum

Een paar dagen na de pijnlijke uitschakeling tegen Atlético Madrid in de Europa League sloeg Galatasaray een belangrijke slag in de strijd om de Turkse titel. De formatie van trainer Frank Rijkaard had voor eigen publiek geen kind aan Kasimpasa (4-1) en profiteerde met die zege optimaal van de nederlaag die naaste concurrent Fenerbahçe bij Istanbul BB (2-1). Daar waar Fener de laatste weken uiterst grillig presteert, heeft Rijkaard zijn ploeg in een rustig vaarwater gekregen. In competitieverband is Galatasaray al negen opeenvolgende duels ongeslagen (zes zeges, drie gelijke spelen), de langste reeks van alle clubs in de Turkse topklasse. De voorsprong van de koploper op de naaste belagers Bursaspor en Fenerbahçe bedraagt respectievelijk vier en vijf punten.


Club
Duel
Datum

En dat was doelpunt nummer zes van deze competitie voor Roel Brouwers. Met een rake kopbal een kwartier voor tijd behoedde de Limburgse verdediger zijn ploeg zaterdagmiddag voor een vervelende nederlaag tegen SC Freiburg (1-1). Brouwers kroonde zich met zijn treffer meteen weer tot (voorlopig) clubtopscorer van Die Fohlen en schaarde zich met zijn zesde competitiedoelpunt weer naast Daniel van Buyten (van Bayern München) en Tim Hoogland (FSV Mainz 05) als productiefste verdediger in dit Bundesliga-seizoen. Door het gelijke spel tegen Freiburg staat Mönchengladbach na 24 speelronden nu op dertig punten en kan het zich redelijk ontspannen opmaken voor het derde en laatste deel van de Duitse competitie.


Club
Duel
Datum

Vier dagen vóór zijn 75ste interland in Oranje kende Rafael van der Vaart een bijzonder effectieve invalbeurt bij Real Madrid. Op bezoek bij het laaggeklasseerde Tenerife was de Oranje-international in de twaalf minuten die hij speelde betrokken bij twee doelpunten van De Koninklijke. Hij stond aan de basis van de benutte strafschop van Cristiano Ronaldo (de 4-1) en bediende daarna mede-invaller Raúl op maat voor het slotakkoord (5-1). Zo pakt Van der Vaart stiekem zijn minuten mee en levert hij waardevolle impulsen aan het aanvalsspel van de Madrilenen. Die hebben inmiddels al 64 keer gescoord in de Primera División, vijf keer vaker dan koploper Barcelona dat twee punten voorsprong heeft op Real.


Club
Duel
Datum

Het Red Bull Salzburg van trainer Huub Stevens deed afgelopen zondag goede zaken als koploper van de Oostenrijkse Bundesliga. De ploeg van de Limburgse oefenmeester zette Rapid Wien, de nummer drie van de ranglijst, in een rechtstreeks duel op zes punten achterstand door met 1-0 te zegevieren in de hoofdstad. Red Bull bleef daarmee voor de elfde keer op rij zonder nederlaag in het Alpenland en heeft een helder uitzicht op titelprolongatie. Verderop deze maand gaat de koploper nog op bezoek bij Austria Wien, de huidige nummer twee in de Bundesliga. Als Stevens zijn ploeg ook dán naar een zege kan loodsen, ligt ze op koers voor de zesde landstitel in de clubhistorie en de derde in de laatste vier jaar.


Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen