Topvijf landgenoten: opvallende primeur voor Kuijt

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland met grote interesse. Elke maandag stellen we een topvijf van de meest in het oog springende landgenoten samen.

Club LiverpoolDuel Liverpool-Everton 1-0Datum Zaterdag 6 februari

Een fraai weekeinde voor Dirk Kuijt. De blonde Katwijker bezorgde Liverpool een vurig gewenste zege op stadgenoot en aartsrivaal Everton. Voor Kuijt was zijn winnende treffer tegen The Toffees om meerdere redenen bijzonder. Hij maakte zijn vijftigste officiële doelpunt in dienst van The Reds en bereikte voor het vierde seizoen op rij dubbele cijfers bij Liverpool. Sinds de jaargang 2006/07 kwam hij achtereenvolgens tot veertien, elf, vijftien en tien treffers in officiële optredens. Ook opvallend: Kuijt is de eerste speler van buiten het Verenigd Koninkrijk die in zijn Liverpool-loopbaan in totaal minstens vier keer scoorde tegen Everton. Hij kwam eerder in 2007 (twee keer) en in 2009 (één keer) tot scoren tegen de aartsrivaal.

Club
Duel
Datum

Misschien bewaart George Boateng zijn doelpunten wel voor heel bijzondere momenten. Zoals afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Manchester City. De 34-jarige middenvelder verdubbelde met een prachtige volley - zijn eerste competitiedoelpunt voor zijn huidige werkgever - de marge tegen The Citizens en had zo een groot aandeel in de cruciale 2-1 zege. Hull maakte met de overwinning een einde aan een droeve reeks van tien wedstrijden zonder succes in de Premier League. The Tigers verschaften zich zo wat lucht in de hevige strijd tegen degradatie en bezetten nu de veertiende plaats op de ranglijst.

Club
Duel
Datum

Arjen Robben blijft hot in de Bundesliga en duikt dus voor de derde opeenvolgende week op in onze topvijf. De rappe Oranje-international zette Bayern München afgelopen zaterdag met een vroeg doelpunt op het juiste spoor tegen regerend landskampioen VfL Wolfsburg, dat uiteindelijk met 3-1 het nakijken had. Robben scoorde voor de derde keer op rij in de Duitse topklasse en voerde zijn competitietotaal op naar zeven treffers in dertien wedstrijden. Daarmee evenaarde hij zijn beste productie in competitieverband sinds hij in de zomer van 2004 de overstap naar het buitenland maakte. Namens Chelsea (in 2004/05) en Real Madrid (2008/09) kwam de aanvaller nooit verder dan zeven treffers in één seizoen.

Club
Duel
Datum

Edson Braafheid kende een bevredigend debuut voor zijn nieuwe club Celtic. De van Bayern München gehuurde verdediger maakte op de linkerflank voor het eerst zijn opwachting bij The Bhoys in het FA Cup-duel met Dunfermline Athletic. Braafheid liet zich in verdedigend en aanvallend opzicht meteen gelden en had zelfs een aandeel in twee van de vier Celtic-doelpunten. Hij was betrokken bij de openingstreffer van Diomasy Kamara en bereidde vlak vóór rust de gelijkmaker van Morten Rasmussen (2-2) voor. Celtic liep na rust vervolgens uit naar 4-2 en plaatste zich daardoor voor de kwartfinale van het Schotse bekertoernooi.

Club
Duel
Datum

Hij zal ongetwijfeld geen lekker gevoel aan de uitslag van de wedstrijd hebben overgehouden, maar Hursut Meric gaf zijn club Gençlerbirligi afgelopen vrijdag in elk geval nog wat hoop in het lastige uitduel met topclub Besiktas. De Amsterdammer van Turkse afkomst, eerder in de Eredivisie nog actief voor ADO Den Haag, trok zeven minuten na rust de stand gelijk met zijn vierde competitiedoelpunt van het seizoen. Daarna liep de thuisclub echter alsnog uit naar een ruime 4-1 overwinning. In de drie voorgaande duels waarin Meric had gescoord, had Gençlerbirligi telkens de volle buit gepakt.