Topvijf landgenoten: Kuijt thuis op Goodison Park

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland met grote interesse. Elke maandag stellen we een topvijf van de meest in het oog springende landgenoten samen.

Club LiverpoolDuel Everton-Liverpool 0-2Datum Zondag 29 november

Dirk Kuijt maakte zich met zijn belangrijke 2-0 in de Merseyside-derby tegen Everton nóg wat populairder dan hij al was bij Liverpool. De blonde Oranje-international heeft een dodelijke reputatie op Goodison Park: hij scoorde in 2007 al twee keer eerder op het terrein van de aartsrivaal. Kuijt beëindigde met zijn treffer van zondag bovendien een lange reeks van twaalf officiële clubduels zonder doelpunt. Zijn vorige doelpunt bij Liverpool dateerde van 19 september (3-2 zege bij West Ham United).

Club
Duel
Datum

Grande Klaas, kopte de website van
AC Milan zondagavond. Na bijna veertien uur voetballen zonder doelpunt is de naam van Klaas-Jan Huntelaar eindelijk weer opgedoken op een scoreformulier. De aanvaller bezorgde Milan zondag een belangrijke zege in de uitwedstrijd tegen Catania door ver in blessuretijd twee keer te scoren. Het waren de eerste twee treffers van Huntelaar sinds 22 maart van dit jaar, toen hij namens Real Madrid twee keer scoorde in het thuisduel met UD Almería (3-0). Daarna bleef de Dremptenaar - meestal als invaller - liefst 819 minuten droog staan: 470 voor Real en 349 bij Milan.

Club
Duel
Datum

Het tweede competitieoptreden van doelman Tim Krul voor Newcastle United leverde meteen een primeur op. De 21-jarige Hagenaar kwam na rust in het veld voor eerste keus Steve Harper, die last had van een rugblessure. Voor ruim 42 duizend toeschouwers op St. James' Park verrichtte Krul goede reddingen op schoten van de Swansea-spelers Nathan Dyer en Angel Rangel, en hield zo voor het eerst de nul in een thuiswedstrijd van The Magpies. Door de 3-0 zege blijft Newcastle koploper in het Championship.

Club
Duel
Datum

Met zijn vierde competitiedoelpunt van het seizoen had Sherjill MacDonald afgelopen zaterdag een hoofdrol in het thuisduel met SV Roeselaere. Hij zette de verrassend sterke ploeg van trainer Jos Daerden al binnen een minuut op voorsprong, waarna de thuisploeg gemakkelijk uitliep naar een 3-0 overwinning. MacDonald vormt bij Germinal Beerschot een prima aanvalsduo met de Nigeriaan Tosin Dosunmu. Germinal bezet na zestien speelronden knap de derde plaats op de ranglijst, op acht punten van Anderlecht en drie van Club Brugge.

Club
Duel
Datum

Na drie gelijke spelen op rij stapte Bayern München-trainer Louis van Gaal zaterdag eindelijk weer eens als winnaar van het veld in de Bundesliga. De kwakkelende grootmacht uit Beieren gaf tegen Hannover 96 (3-0) een prima vervolg aan de vitale Champions League-zege van vorige week tegen Maccabi Haifa (1-0). 'Ik denk dat deze twee overwinningen ons dáár brengen waar Bayern thuishoort', sprak Van Gaal na afloop hoopvol. Wellicht kunnen we over een aantal weken constateren dat de voorbije week hét positieve keerpunt vormde in het seizoen van Bayern.