Topvijf landgenoten: heldenrol voor De Jong

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland met grote interesse. Elke maandag stellen we een topvijf van de meest in het oog springende landgenoten samen.

Topvijf landgenoten: heldenrol voor De Jong


Club Manchester CityDuel Manchester City-Chelsea 2-1Datum Zaterdag 5 december

Na Wigan Athletic en Aston Villa slaagde Manchester City er dit seizoen als derde club in het ijzersterke Chelsea een halt toe te roepen. The Citizens versloegen de koploper in de Premier League in Manchester met 2-1 en maakten zo een einde aan hun reeks van zeven opeenvolgende gelijke spelen. Volgens Engelse media speelde met name Oranje-international Nigel de Jong een cruciale rol in de zege: hij behoorde samen met Shaun Wright-Phillips en Carlos Tévez tot de uitblinkers. De 25-jarige Amsterdammer slaagde erin het sterke Chelsea-koppel Michael Essien-Frank Lampard te neutraliseren. De Jong deed dat zonder daarbij een gele kaart te incasseren.


Club
Duel
Datum

Met zijn eerste competitiedoelpunt sinds ruim anderhalf jaar eiste Ryan Donk (23) zondag een voorname rol voor zich op bij Club Brugge. De voormalige verdediger van AZ en West Bromwich Albion bezorgde zijn ploeg op bezoek bij
SC Lokeren drie belangrijke punten in de titelstrijd met koploper Anderlecht. Mede door een gebroken middenvoetsbeentje speelde Donk dit seizoen pas acht competitieduels voor Club. Maar toeval of niet, daarin hield de ploeg van trainer Adrie Koster wél al vijf keer de nul.


Club
Duel
Datum

Stap voor stap nadert Bayern München de koppositie in de Bundesliga. Afgelopen vrijdag boekte de opkrabbelende ploeg van trainer Louis van Gaal een zwaarbevochten zege op Borussia Mönchengladbach (2-1). Bayern kreeg pas zicht op drie vitale punten na de entree van Arjen Robben, die volledig is hersteld van een knieblessure. De aanvaller zorgde voor de noodzakelijke dynamiek in het aanvalsspel van de thuisploeg en verdiende in de 75ste minuut een vrije trap nadat hij gevloerd werd door Bonfim Dante. Uit die vrije trap maakte Holger Badstuber de winnende goal.


Club
Duel
Datum

Met zijn eerste basisplaats sinds 17 oktober van dit jaar (en zijn tweede in deze competitie), kon Rafael van der Vaart (26) eindelijk weer eens belangrijk zijn voor Real Madrid. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, domineerde de Koninklijke de wedstrijd volledig en werd met name het middenveld na afloop overladen met complimenten. Wel jammer dat de Oranje-international in de 62ste minuut na de 1-2 van de bezoekers werd gewisseld en vanaf de bank moest toezien hoe zijn ploeggenoten de achterstand ombogen in een 4-2 overwinning.


Club
Duel
Datum

Aan de ene kant is Excelsior Moeskroen op sterven na dood, maar anderzijds nog springlevend. Dat bewees de noodlijdende club na de verdiende zege op een zwak
SV Roeselaere. En trainer Hans Galjé mag zo langzamerhand een succescoach genoemd worden. Onder zijn leiding verspeelde de kwakkelende club nog geen enkel punt (vier overwinningen op rij). Delftenaar Galjé, die inmiddels de Belgische nationaliteit heeft aangenomen, moest voor het duel met Roeselaere zelfs een massaal beroep doen op jeugd- en beloftenspelers om een wedstrijdselectie op de been te krijgen.


Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen