Topvijf landgenoten: Heitinga legt Rooney aan banden

VI volgt de verrichtingen van alle Nederlanders in het buitenland met grote interesse. Elke maandag stellen we een topvijf van de meest in het oog springende landgenoten samen.

Topvijf landgenoten: Heitinga legt Rooney aan banden


Club EvertonDuel Everton-Manchester United 3-1Datum Zaterdag 20 februari

Zijn start bij Everton was moeilijk, maar inmiddels heeft John Heitinga zijn draai gevonden bij de tweede club van Liverpool. De 26-jarige Oranje-international groeit met de week als centrale verdediger van The Toffees. En met de indrukwekkende progressie van de ex-speler van Ajax en Atlético Madrid wint ook Everton steeds meer aan kracht in de Premier League. Afgelopen zaterdag legde de ploeg van manager David Moyes Manchester United met 3-1 over de knie en bleef zo voor de twaalfde keer op rij ongeslagen in competitieverband. Heitinga had in dat duel te maken met de in topvorm verkerende Wayne Rooney, maar de Engelse international werd vakkundig aan banden gelegd door de 50-voudig international. In de voorbije weken had Heitinga ook al de topspitsen Didier Drogba en Carlos Tévez negentig minuten lang onschadelijk gemaakt.


Club
Duel
Datum

Wat een week had Dorus de Vries, doelman van Championship-club Swansea City. Vorige week dinsdag leek de 29-jarige Beverwijker een heldenrol te spelen in het uitduel met Plymouth Argyle door in de slotfase bij een 1-0 voorsprong een strafschop te stoppen. De penalty mocht echter worden overgenomen omdat De Vries te vroeg zou hebben bewogen. Koelbloedig keerde de sluitpost ook de tweede strafschop, om tot zijn ontzetting te zien dat hij in de rebound alsnog werd geklopt en Swansea twee dure punten verspeelde (1-1). Dat De Vries zich snel herpakte na die tegenvaller, bleek afgelopen zaterdag. Op bezoek bij Derby County hield de doelman voor de achttiende keer in 32 wedstrijden zijn doel schoon bij de nummer vier van het Championship. Geen enkele andere keeper in de op een na hoogste Engelse klasse verzamelde dit seizoen zo veel clean sheets.


Club
Duel
Datum

Aad de Mos blijft toveren als trainer van Kavala. Na eerdere zeges op PAS Ioannina (1-0) en Panathinaikos (0-2) won de bescheiden Griekse club ook zijn derde competitieduel onder de Haagse oefenmeester. Afgelopen zaterdag klopte Kavala Xanthi (2-1) en was de derde zege op rij in de Griekse topklasse een feit. Dat betekende meteen een seizoensrecord. Drie duels op rij geen puntenverlies lijden, dat was de club deze jaargang nog niet eerder gelukt. De Mos loodste zijn ploeg tussendoor in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi ook nog naar een zege op Panionios (2-1 na verlenging). Met de tweede thuiszege op rij zette De Mos een fraaie reeks voort. De ploeg bleef voor eigen publiek voor de tiende keer op rij ongeslagen en verzamelde dit seizoen na de topclubs Panathinaikos, PAOK Saloniki en Olympiakos Piraeus de meeste punten in thuisduels (22).


Club
Duel
Datum

Beetje bij beetje maakt Jeffrey Bruma naam bij Chelsea. De 18-jarige verdediger bekroonde een mooie week bij de Londense topclub met een invalbeurt in het Premier League-duel bij Wolverhampton Wanderers (2-0 zege). Voor Bruma was het zijn derde optreden in de hoofdmacht van Chelsea. Eerder viel hij al in tijdens de competitiewedstrijd tegen Blackburn Rovers en in het League Cup-duel met diezelfde Rovers. Drie dagen vóór zijn optreden tegen The Wolves liet Bruma zich in het hoogste jeugdteam van The Blues al nadrukkelijk gelden in de strijd om de FA Youth Cup. De verdediger, die bij bijna alle aanvalsopzetten betrokken was, nam een van de vier doelpunten voor zijn rekening in de kwartfinalewedstrijd tegen Watford (4-0 zege).


Club
Duel
Datum

FC Augsburg blijft in de Tweede Bundesliga uitstekend presteren onder leiding van trainer Jos Luhukay. De Limburgse oefenmeester zag afgelopen zaterdag hoe zijn ploeg de uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde Hansa Rostock nipt won (1-0, doelpunt van ex-Ajacied Nando Rafael). Augsburg, dat zijn derde plaats op de ranglijst verstevigde, bouwt inmiddels aan een aantal fraaie reeksen. De ploeg van Luhukay heeft al zeven competitiewedstrijden op rij niet meer verloren, de op twee na langste serie in de clubhistorie. De zege in Rostock was verder goed voor een nieuw clubrecord: Augsburg bleef voor het eerst zonder tegendoelpunten in drie opeenvolgende uitduels. Dat was de club nog nooit gelukt sinds ze in 1974 debuteerde op het op een na hoogste niveau in Duitsland.


Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen