Weergaloze vrije trap bezegelt plek in de halve finale voor Congo

Congo is na Nigeria de tweede halvefinalist op de Afrika Cup. Tegen Guinee kende de ploeg een moeilijke start, maar ruim voor het einde van de wedstrijd waren Les Léopards in veilige haven, mede door een ongekend mooie vrije trap.

DR Congo
DR Congo
3 - 1
Guinee
Guinee

Guinee nam nog wel een voorsprong. Mohamed Bayo benutte na twintig minuten een strafschop, veroorzaakt door een wel erg licht duwtje van Chancel Mbemba. De verdediger nam amper vijf minuten later sportieve revanche door gelijk te maken. Guinee kreeg een hoekschop slecht weg, Mbemba vond de bal pardoes voor zijn voeten en roste binnen: 1-1.

Daarna was de wedstrijd lange tijd in balans. Facinet Conte kreeg na een uur een geweldige kans om Guinee weer op voorsprong te schieten, maar raakte de bal hopeloos. Het bleek een dure misser. Uit de tegenstoot kreeg Congo nu ook een penalty. Yoanne Wissa kende geen mededogen en zette zijn ploeg voor het eerst op deze avond aan de leiding.

Een fenomenale vrije trap besliste deze kwartfinale tien minuten voor tijd. Arthur Masuaka nam een vrije trap vanaf ongeveer de zijlijn, maar hij gaf de bal zo'n gekke curve mee dat hij zomaar in het doel zeilde: 3-1 voor Congo, wedstrijd beslist. De Congolezen mogen zich opmaken voor de halve finale. Dat zal woensdagavond zijn tegen de winnaar van Mali – Ivoorkust, de wedstrijd van zaterdagavond. De aftrap is om 21.00 uur.