Voetbalbond doet oproep aan fans Guinee: 'We willen niet nog meer doden'

Reacties

Guinee heeft de fans in eigen land op het hart gedrukt een eventueel nieuw succes op de Afrika Cup met gepaste voorzichtigheid te vieren. Afgelopen vrijdag vielen er in het West-Afrikaanse land zes doden tijdens de festiviteiten na de overwinning op Gambia.

Voetbalbond doet oproep aan fans Guinee: 'We willen niet nog meer doden'
© Pro Shots
Guinee
Guinee
1 - 0
Gambia
Gambia

Die overwinning betekende pas de derde in de laatste vijftien Afrika Cup-wedstrijden, wat maar aangeeft hoe zeldzaam het succes voor Guinee was. Vooral in hoofdstad Conakry gingen veel mensen per auto of motor de straat op om de overwinning te vieren, wat leidde tot ongelukken. Volgens bronnen bij de politie vielen daarbij zes doden en raakten tientallen mensen gewond.

Een woordvoerder van de voetbalbond (Feguifoot) heeft tegenover de BBC een oproep gedaan aan de fans om een eventueel nieuw succes gematigd te vieren. 'Ze moeten heel voorzichtig zijn en zichzelf niet in gevaar brengen. Voetbal is bedoeld om vreugde te brengen, niet om te rouwen om de doden. We doen aan iedereen de oproep om ervoor te zorgen dat hen niks overkomt.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voetbal wordt in Guinee zoals in veel Afrikaanse landen vol passie beleefd. Oud-international Pascal Feindouno kan erover meepraten. De voormalig aanvaller van Bordeaux en Saint-Étienne leidde zijn land tussen 2004 en 2008 drie keer op rij naar de kwartfinale van de Afrika Cup en roept de bevolking tegenover de BBC ook op om kalm te blijven. 'Steun het land zonder jezelf of iemand anders te doden.'

Guinee speelt dinsdag tijdens de laatste ronde van de groepsfase tegen regerend kampioen Senegal en heeft met vier punten uit de eerste twee duels goede kansen voor een plek bij de laatste zestien. Behalve de nummers een en twee plaatsen ook de vier beste nummers drie zich voor de knock-outfase. Om die reden maakt ook het Gambia van Feyenoord-aanvaller Yankuba Minteh nog kans.

Di 23 jan.

Afrika Cup

Stand Groepsfase Groep C Afrika Cup 2023 Côte d'Ivoire

Afrika

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Senegal
3
3
0
0
8-1
+7
9
2
Kameroen
3
1
1
1
5-6
-1
4
3
Guinee
3
1
1
1
2-3
-1
4
4
Gambia
3
0
0
3
2-7
-5
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Afrika Cup
Meer over Afrika Cup
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.