Ultieme 'drama-kampioen' Liverpool: zo ellendig als Nürnberg zal het niet worden

Reacties

Liverpool is sinds zondag de slechtst presterende titelverdediger uit de geschiedenis van het Engelse voetbal. Nog nooit was het verval van een regerend landskampioen na 23 wedstrijden zo groot als bij The RedsEen blik op de cijfers van Opta leert dat er zelfs in de andere Europese topcompetities geen club te vinden is die het cijfermatig gezien slechter deed. Schrale troost: zo dramatisch als bij 1. FC Nürnberg zal het uiteindelijk niet worden.

Ultieme 'drama-kampioen' Liverpool: zo ellendig als Nürnberg zal het niet worden
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
1 - 4
Manchester City
Manchester City

Iets meer dan een jaar geleden (op zaterdag 18 januari en zondag 19 januari 2020) stond in het Premier League-seizoen 2019/20 de 23ste speelronde op het programma. Althans, voor vrijwel alle teams was het de 23ste wedstrijd. Het werd uiteindelijk een feestweekend voor koploper Liverpool. The Reds wonnen (mede dankzij uitblinker Virgil van Dijk) zelf met 2-0 van Manchester United, dat op dat moment vijfde stond. Nummer twee Manchester City kwam in hetzelfde weekeinde niet verder dan een 2-2 tegen Crystal Palace, nummer drie Leicester City verloor zelfs bij Burnley (1-0), terwijl nummer vier Chelsea met 1-0 onderuitging bij Newcastle United.

Wat het nog mooier maakte voor Liverpool is het feit dat het op dat moment zelf pas 22 duels had gespeeld, eentje minder dan de complete concurrentie. Het inhaalduel met West Ham United werd ook winnend afgesloten, waarna de conclusie destijds kraakhelder was: Liverpool zou de enorme voorsprong niet meer uit handen gaan geven. De langverwachte titel kwam er inderdaad ook, de eerste sinds 1990.

Precies een seizoen later ziet de wereld er voor de mannen van manager Jürgen Klopp plotseling totaal anders uit. Na de ongekende oorwassing tegen koploper Manchester City (1-4 op Anfield, mede door een volop blunderende keeper Alisson Becker) staat de ploeg vierde, met al dertien verliespunten meer dan The Citizens. Liverpool heeft na 23 duels 40 punten verzameld, dat is liefst 27 punten minder dan vorig seizoen op hetzelfde moment. En daarmee is Liverpool in de geschiedenis van het Engelse voetbal, na dit aantal wedstrijden, de kampioen bij wie het verval een seizoen na de titel het grootst is. Een vernietigende conclusie.

Die twijfelachtige eer was tot voor kort voor Everton. Die ploeg werd in 1969/70 kampioen en stond toen op 54 punten uit 23 duels (omgerekend naar het driepunten-systeem), maar een jaar later waren dat er 26 minder. Uiteindelijk werd Everton veertiende. Leicester City wist de stunttitel van 2015/16 eveneens bepaald geen goed vervolg te geven: ook The Foxes hadden een seizoen later 26 punten minder dan in het gouden seizoen, terwijl Liverpool (1922/23 en 1923/24) en Chelsea (2014/15 en 2015/16) het op hetzelfde meetmoment 25 punten slechter deden dan een jaar eerder.

Spanje
In La Liga is het minder gebruikelijk dat een kampioen het een jaar later veel dramatischer doet. Speciale vermelding voor het Barcelona dat in 1974/75 onder leiding stond van Rinus Michels, die een jaar eerder nog kampioen was geworden met de Catalanen. Ook opvallend is het verval van Real Madrid in 2012/13. Met José Mourinho aan het roer was de voorgaande jaargang 2011/12 nog crescendo verlopen, maar dat succes (honderd punten) kon de markante Portugees een jaar later niet herhalen. De Koninklijke eindigde nog wel als tweede, maar met vijftien punten achterstand op de honderd punten van Barcelona.

Nederland
Ook in Nederland zijn er voorbeelden van regerend landskampioenen die de weelde maar lastig bleken te kunnen dragen. AZ werd in 2008/09 kampioen onder Louis van Gaal, maar een jaar later ging het onder diens opvolger Ronald Koeman een heel stuk minder. Het verval na 23 duels was 22 punten, in december 2009 werd de huidige trainer van Barcelona op straat gezet en opgevolgd door Dick Advocaat. Opvallend in de topvijf is nog Ajax, dat in 1995/96 kampioen werd en de finale van de Champions League haalde, maar een jaar later vierde werd. 

Italië
Ook in de Serie A zien we geen puntenverschillen zoals die van Liverpool dit jaar. Wel deed AC Milan het in 1957/58 veel minder dan het jaar ervoor. De ploeg werd zelfs negende. Diego Maradona leidde Napoli in 1989/90 naar de Serie A-titel, maar een jaar later (het seizoen waarin hij voor vijftien maanden werd geschorst vanwege cocaïnegebruik) kon de club dat kunstje niet herhalen. Ook Hellas Verona bleek in 1984/85 een eendagsvlieg, een jaar later werd de ploeg tiende.

Duitsland
Tot slot de Bundesliga, waar we het meest schrijnende voorbeeld tegenkomen. 1. FC Nürnberg pakte in 1967/68 de landstitel, maar degradeerde een jaar later. In de laatste wedstrijd werd met 3-0 verloren van directe concurrent 1. FC Köln, en dat bezegelde het trieste lot van de regerend landskampioen. Saillant detail: na 23 duels had de ploeg in het degradatiejaar 'slechts' 23 punten minder verzameld dan in het kampioensjaar. Dat is dus nog altijd een stuk beter dan Liverpool het momenteel doet, maar het lijkt behoorlijk onwaarschijnlijk dat de mannen van Klopp (dat in Engelse media flink door de mangel is gehaald) gaan degraderen. Het verschil is voor Liverpool met name zo groot omdat ze vorig jaar een geweldig aantal punten hadden verzameld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.