Speler van de Week: woorden Van der Vaart onderstrepen comeback Doan

Reacties

Zijn dagen bij PSV leken al geteld toen hij vorig seizoen werd verhuurd aan Arminia Bielefeld, maar de laatste weken bewijst Ritsu Doan andermaal dat hij niet te vroeg moet worden afgeschreven. De Japanner is dankzij zijn optreden tegen Fortuna Sittard VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: woorden Van der Vaart onderstrepen comeback Doan
© Pro Shots

Doan onderstreept daarmee dat hij bezig is aan een goede periode in Eindhoven. Na de rentree van Noni Madueke moest de 23-jarige linkspoot na de nederlagen tegen Ajax en AZ weer genoegen nemen met een reserverol, maar na zijn sterke invalbeurt in het thuisduel met FC Kopenhagen (4-4) gaf trainer Roger Schmidt weer de voorkeur aan de Japanner.

Doan betaalde dat vertrouwen van de Duitser deze week terug met prima optredens in de return tegen Kopenhagen (0-4) en Fortuna Sittard (5-0). In Denemarken bereidde de voormalig speler van FC Groningen in de tweede helft de 0-3 van Eran Zahavi voor, tegen de zwakke Limburgers tilde hij de score voor rust naar 2-0 na een één-twee met de Israëlische spits.

Van der Vaart
Zo heeft Doan zich relatief geruisloos terug in de basis gespeeld en vormt hij op rechts een sterke tandem met de eveneens linksbenige Mauro Júnior. Rafael van der Vaart vindt het terecht dat Doan speelt, zei hij bij Studio Voetbal. 'Hij is heel comfortabel aan de bal, heeft een goeie inspeelpass, de aanval begint heel vaak bij hem. Zeker donderdag tegen Kopenhagen, dat was niet normaal.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Gezien het gemak waarmee Schmidt van opstellingen wisselt is het zeker geen uitgemaakte zaak dat Doan ook de rest van het seizoen de voorkeur krijgt boven Madueke, maar duidelijk is dat de vijfvoudig international van Japan weer helemaal meetelt in Eindhoven. Met negen goals en drie assists in alle competities was hij al direct betrokken bij twaalf treffers.

Daarmee is Doan dicht bij het evenaren van zijn beste seizoen in Groningen, waardoor hij in 2017/18 tien keer scoorde en vier assists gaf in alle competities. Vorig seizoen bewees hij met vijf goals en twee assists voor Arminia Bielefeld in de Bundesliga ook al dat hij wel degelijk van waarde kan zijn. De Duitsers wilden hem ook graag overnemen, maar konden de Japanner niet betalen.

Niemand in Eindhoven die daar nu nog rouwig om is. Na het eerste jaar van Doan in het shirt van PSV leek de transfersom van 7,5 miljoen euro nog weggegooid geld, inmiddels heeft niemand het meer over het bedrag dat in 2019 aan Groningen werd overgemaakt. En dat is zijn eigen verdienste. De Japanner was bereid te vechten voor zijn plek en wordt daar nu voor beloond.

topvijf

Behalve Doan kreeg ook Mauro Júnior, zijn onverwachte partner op rechts bij PSV, een 8 voor zijn optreden tegen Fortuna. De topvijf wordt gecompleteerd door FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen (7,5), die een goal en een assist gaf tegen FC Utrecht (1-3), Go Ahead Eagles-middenvelder Luuk Brouwers (7,5), die scoorde tegen SC Cambuur (3-0) en PSV'er Mario Götze (7,5).

Speler Club Cijfer
1. Ritsu Doan PSV 8
2. Mauro Júnior PSV 8
3. Jørgen Strand Larsen FC Groningen 7,5
4. Luuk Brouwers Go Ahead Eagles 7,5
5. Mario Götze PSV 7,5

algemeen klassement

In het algemeen klassement behoudt Noussair Mazraoui zijn leidende positie, wel daalde het moyenne van de rechtsback van Ajax wel iets naar 7,0. Sowieso zjin er bovenin weinig verschuivingen. Mauro Júnior komt met stip binnen op de twaalfde plek. De Braziliaan heeft inmiddels genoeg beoordelingen gekregen voor een plek in het klassement (twee derde van het aantal duels) en staat op een 6,60.

1. Noussair Mazraoui Ajax 7,00
2. Cody Gakpo PSV 6,95
3. Orkun Kökçü Feyenoord 6,90
= Jurriën Timber Ajax 6,90
5. Ibrahim Sangaré PSV 6,86
6. Lisandro Martínez Ajax 6,83
7. Gernot Trauner Feyenoord 6,80
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,79
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,67
10. Olivier Boscagli PSV 6,65
11. Remko Pasveer Ajax 6,64
12. Mauro Júnior PSV 6,60
13. Marcos Senesi Feyenoord 6,53
14. Owen Wijndal AZ 6,51
15. Lars Unnerstall FC Twente 6,50
= Daley Blind Ajax 6,50
17. Antony Ajax 6,47
18. Marcus Pedersen Feyenoord 6,46
19. Dusan Tadic Ajax 6,44
= Jesper Karlsson AZ 6,44
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer R. Doan
Meer over R. Doan
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.