PSV houdt kansen tegen Kopenhagen levend in knotsgekke thriller

PSV heeft de schade in een waar spektakelstuk tegen FC Kopenhagen uiteindelijk nog knap weten te beperken. De Eindhovenaren knokten zich op karakter naar een gelijkspel in de heenwedstrijd van de achtste finale in de Conference League.

PSV
PSV
4 - 4
FC Kopenhagen

Voor PSV ging het donderdagavond al vroeg mis en daarbij was een grote rol weggelegd voor William Bøving. Het negentienjarige toptalent zorgde zelf al vroeg bijna voor de 0-1 en lanceerde in de zesde minuut Isak Johannesson, die Philipp Max en Joël Drommel te snel af was en scoorde. PSV werd zo snel gedwongen tot achtervolgen en het aanvalsplan van Roger Schmidt werd getest. De Duitse coach had gekozen voor een voorhoede met Noni Madueke, Mario Götze en Cody Gakpo, met daarachter Joey Veerman. Het schuiven ging ten koste van Eran Zahavi, die op de bank zat.

Vanaf de bank zag Zahavi hoe PSV in de 21ste minuut schitterend op gelijke hoogte kwam. Uit een scherpe voorzet van Madueke kopte Gakpo overtuigend raak: 1-1. In Eindhoven werd gehoopt dat die goal het begin van de ommekeer was, maar niets was minder waar. Twee minuten na de gelijkmaker profiteerde Pep Biel genadeloos van een fout in de opbouw bij PSV. Na balverlies van Veerman vlak buiten het eigen strafschopgebied handelde Kopenhagen snel en Biel klopte Drommel: 1-2.

Tot overmaat van ramp voor PSV sloeg Kopenhagen vlak voor rust nog eens toe. Uit een corner van Biel kopte Lukas Lerager van erg dichtbij raak. Na de 1-3 greep Schmidt halverwege hard in. De Duitser voerde een dubbele wissel door en bracht Zahavi en Ritsu Doan binnen de lijnen voor Veerman en Madueke.

Zinderende tweede helft
Het inbrengen van Doan pakte goed uit, want de aanvallende middenvelder zorgde in de vijftigste minuut al voor de aansluitingstreffer. Uit een corner van Gakpo viel de bal goed voor de invaller, die fraai raak schoot met een volley (2-3). PSV drong Kopenhagen naar achteren en jaagde op de gelijkmaker. Die leek er na ruim een uur te komen, nadat Kamil Grabara katachtig gered had op een kopbal van Zahavi. Een luttele tel na die redding werd Max geraakt door Peter Ankersen. Scheidsrechter Craig Pawson wees naar de stip. Gakpo ging achter de bal staan, maar faalde vanaf elf meter.

Via Gakpo kwam PSV in de zeventigste minuut alsnog op gelijke hoogte. De goal van de linksbuiten uit een rebound na een poging van Mario Götze was nog niet het laatste hoofdstuk van de knotsgekke wedstrijd. Sangaré leidde met erg slordig balverlies een volgend doelpunt van Kopenhagen in, juist op het moment dat PSV wilde aanzetten voor een slotoffensief. Biel strafte de fout genadeloos af: 3-4.

Schmidt wisselde Sangaré en bracht Carlos Vinícius binnen de lijnen in de hoop opnieuw een gelijkmaker te kunnen forceren. Dat lukte, via Zahavi. De spits sloeg toe op aangeven van Gakpo en bepaalde daarmee de eindstand op 4-4. Het was het slotakkoord in een zinderende wedstrijd, die volgende week in Kopenhagen een vervolg krijgt. Bij PSV zal er toch ook opluchting zijn na het telkens terug moeten komen van een achterstand.