Veel tranen en 27.000 fans in San Mamés bij uitzwaaien Athletic-icoon

Reacties

Maandagavond heeft Athletic Bilbao boegbeeld Iker Muniain uitgezwaaid. De kleine aanvaller zwaait af na negentien jaar als speler voor de Baskische grootmacht, en dat leverde hem een groots afscheid op.

Veel tranen en 27.000 fans in San Mamés bij uitzwaaien Athletic-icoon
© Pro Shots

Spelers bij de rood-witten hebben vaker lange carrières bij de club, dat heeft alles te maken met het beleid om geen spelers van buiten het Baskenland te halen, maar Muniain is met 559 optredens in de hoofdmacht de op één na meest gebruikte speler in de illustere clubgeschiedenis. Om hem uit te zwaaien, trokken er 27.000 fans naar San Mamés, zonder dat er ook maar een bal rolde.

Wat er wél in overvloed rolden: tranen. Bij de aanwezigen, en meermaals bij de hoofdpersoon zelf. 'Ik heb deze beslissing geleidelijk genomen in de afgelopen maanden. Ik speelde steeds minder en mijn contract liep af. Dit is een puur sportieve beslissing. Mijn hart vroeg me te blijven, maar mijn hoofd en mijn benen vonden het welletjes', aldus de aanvaller, waarna hij de waterlanders opnieuw voelde opkomen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Het moeilijkste? Dat was het om mijn kinderen te vertellen, die hebben er ook sterke gevoelens bij. Dat is het zwaarste moment dat ik ooit heb meegemaakt, om hun tranen te zien. Ik heb geprobeerd om het zo goed mogelijk te doen, om ze bij te brengen dat dit bij het leven hoort, dat je soms keuzes moet maken', sprak de man uit Pamplona die nooit voor Osasuna speelde omdat Athletic hem al jong ontdekte.

Wat de toekomst biedt? Muniain (31) ziet zichzelf niet voor een andere Spaanse club spelen, maar heeft meermaals aangegeven fan te zijn van het Argentijnse River Plate. Maandagavond wilde hij daar niet al te veel over kwijt, daar was ook het moment niet naar. Met (ex)-teamgenoten, trainers en artiesten werd het een mooi vaarwel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Als afsluiter werd het populaire Baskische liedje Txoria txori gezongen, hetgeen de emoties nog een laatste keer aanwakkerde. Muniain begroette de vele toeschouwers in het Baskisch, zijn 'agur', het lokale woord voor tot ziens, kwam maar moeilijk over zijn lippen. Het winnen van de Copa del Rey, vorige maand, maakt dat hij in elk geval afscheid neemt met een hoofdprijs.

Bekijk hier al onze video's
Meer Athletic Bilbao
Meer over Athletic Bilbao
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Meer Muniain
Meer over Muniain
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.