Speler van de Week: scherpschutter Zahavi rekent af met de twijfels

Reacties

Het heeft even geduurd, maar zondag maakte Eran Zahavi zijn reputatie als goalgetter dan eindelijk waar in het shirt van PSV door twee keer te scoren in de Eredivisie-topper tegen Ajax (2-2). De 33-jarige Israëliër is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: scherpschutter Zahavi rekent af met de twijfels
© Pro Shots

Zahavi sloeg zondagmiddag in de Johan Cruijff Arena binnen de eerste twintig minuten twee keer toe, beide keren op aangeven van Donyell Malen, en gaf PSV daarmee een kickstart in de eerste kraker van toppermaand januari. Maar bovenal deed de aanvaller wat hem zelf al ruim twee maanden niet was gelukt: scoren in de Eredivisie. Sinds zijn eerste competitiegoal voor PSV tegen ADO Den Haag (4-0) uit een penalty stond Zahavi droog, mede doordat hij de laatste vier wedstrijden voor de winterstop miste.

En dus waren er al twijfels ontstaan: was Zahavi wel zo'n aanwinst voor PSV? Zijn debuut tegen Rosenborg BK was met één goal en één assist veelbelovend, maar daarna viel het tegen wat de topschutter van de Israëlische nationale ploeg liet zien. Het was koren op de molen van de criticasters. Die plaatsten ten tijde van zijn komst in september al een kanttekening bij de imposante productie van Zahavi, omdat de competities van China en Israël niet hoog staan aangeschreven.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zondag bewees Zahavi het dus ook te kunnen in een topwedstrijd. Tot twee keer toe toonde de voormalig topscorer van de Chinese Super League en de Israëlische Premier League zijn scherpte voor het doel, beide keren na fraai voorwerk van Malen. Het leverde hem een 8 op en dus de uitverkiezing als VI's eerste Speler van de Week van 2021. En dat terwijl hij door blessureleed sinds 3 december niet meer in actie was gekomen. Maar zijn succesvolle rentree biedt hoop op een betere tweede seizoenshelft.

En daarbij geniet hij het vertrouwen van trainer Roger Schmidt, die vrijdag al verklaarde waarom Zahavi niet de beste start heeft gehad bij PSV. 'Hij heeft een beetje pech gehad. De afgelopen periode heeft hij benut om er weer klaar voor te zijn.' Na afloop erkende Zahavi zelf ook dat zijn start niet ideaal was. 'Ik heb niet altijd mijn waarde kunnen tonen. Maar ik voel me goed en hopelijk kan ik zo doorgaan. Ik heb lang niet gespeeld en het was een moeilijke start voor me bij PSV, dit voelt voor mij als een nieuwe start.'

Topvijf speelronde 15
Achter Zahavi maken Ajax-uitblinker Dusan Tadic, VVV-spits Georgios Giakoumakis, Fortuna Sittard-middenvelder Ben Rienstra en FC Twente-aanvaller Václav Cerny de topvijf compleet. Tadic was tegen PSV de aangever bij 1-2 van Quincy Promes en kreeg eveneens een 8. Giakoumakis, na zijn twee goals tegen Willem II de topscorer van de Eredivisie, en Rienstra, trefzeker tegen SC Heerenveen, kregen dat cijfer ook. Cerny kreeg een 7,5 voor zijn grote aandeel in de zege van FC Twente op FC Emmen.

Speler Club Cijfer
1. Eran Zahavi PSV 8,00
2. Dusan Tadic Ajax 8,00
3. Georgios Giakoumakis VVV-Venlo 8,00
4. Ben Rienstra Fortuna Sittard 8,00
5. Václav Cerny FC Twente 7,50

Algemeen klassement
In het spelersklassement raakte Riechedly Bazoer zijn koppositie kwijt aan Antony, die met een moyenne van 6,83 nu de nieuwe lijstaanvoerder is. Ook Davy Klaassen (6,80) troeft Bazoer (6,77) af met een entree op de tweede plek. De middenvelder van Ajax begon door zijn transfer later aan de competitie en heeft nu voldoende beoordelingen gehad om in aanmerking te komen voor het klassement (tweederde van het aantal duels). Hetzelfde geldt voor Noussair Mazraoui, die op de vierde plek binnenkomt. 

Speler Club Gemiddelde
1. Antony Ajax 6,83
2. Davy Klaassen Ajax 6,80
3. Riechedly Bazoer Vitesse 6,77
4. Noussair Mazraoui Ajax 6,65
5. Philipp Max PSV 6,63
6. Owen Wijndal AZ 6,62
= Teun Koopmeiners AZ 6,62
8. Dusan Tadic Ajax 6,61
9. Ryan Gravenberch Ajax 6,58
10. Abdou Harroui Sparta Rotterdam 6,55
= Kenneth Paal PEC Zwolle 6,55
12. Ko Itakura FC Groningen 6,48
= Azor Matusiwa FC Groningen 6,48
14. Daley Blind Ajax 6,46
= Perr Schuurs Ajax 6,46
16. Joey Veerman SC Heerenveen 6,45
17. Denzel Dumfries PSV 6,44
18. Donyell Malen PSV 6,42
= Jacob Rasmussen Vitesse 6,42
= Václav Cerny FC Twente 6,42
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer E. Zahavi
Meer over E. Zahavi
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.