Twente heeft topscorer niet eens nodig tegen zorgwekkend Emmen

Zonder Eredivisie-topscorer Danilo aan de aftrap heeft FC Twente een moeiteloze eerste overwinning van 2021 geboekt. Nog voor rust liepen de Tukkers naar 0-3 uit tegen hekkensluiter FC Emmen, dat nog altijd wacht op de eerste competitiezege.

FC Emmen
FC Emmen
1 - 4
FC Twente
FC Twente

Emmen wachtte voorafgaand aan deze speelronde als enige Eredivisie-ploeg nog altijd een overwinning, maar het vertrouwen werd gesterkt door het feit dat de bezoekers vorig seizoen helemaal niets te vertellen hadden aan De Oude Meerdijk. Daarnaast was het voor trainer Dick Lukkien een meevaller dat aanvoerder Wout Brama geblesseerd was bij de tegenstander, terwijl topschutter Danilo op de bank werd gehouden door Ron Jans na een familiebezoek in Brazilië tijdens de korte winterstop.

Van het optimisme bij Lukkien zal na de eerste helft weinig meer over geweest zijn. Bij absentie van de Braziliaanse aanvalsleider stonden diens collega's in de voorhoede namelijk op. Eerst was het Václav Cerny die zijn eerste goal sinds eind oktober liet noteren. Een kwartier later was de Tsjech aangever, toen Queency Menig scoorde, zijn zesde van het seizoen alweer.

Nog voor rust werd het 0-3, dankzij het eerste officiële doelpunt van middenvelder Jesse Bosch, die dit seizoen is doorgebroken in de Twentse hoofdmacht. Eerder raakte hij zijn plaats nog kwijt, maar na het vertrek van meerdere huurlingen vormde Bosch met Ramiz Zerrouki en Godfried Roemeratoe tegen Emmen een middenveld met alleen maar spelers uit de eigen jeugdopleiding.

In de tweede helft deed Emmen wat terug via Miguel Araujo, die profiteerde van onoplettendheid bij doelman Joël Drommel. Aan eventuele Drentse illusies werd na het alsnog brengen van Danilo meteen een einde gemaakt. Koud in het veld liet hij de mogelijkheid niet onbenut Cerny zijn tweede van de avond te laten maken. Daarna vond Jans het na de twee assists van verdediger Jayden Oosterwolde en de goal van Bosch tijd om de jeugdopleiding nog wat meer in de schijnwerpers te zetten. Thijs van Leeuwen en Daan Rots (debuut) vielen in tijdens de slotfase, die weinig spannends meer om het lijf had.