Aanklager slaat door met vooronderzoek Anco Jansen

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Tom Knipping over de handelwijze van de KNVB-aanklager.

Aanklager slaat door met vooronderzoek Anco Jansen

Aanvaller Anco Jansen van FC Emmen gaf vorige week in het Dagblad van het Noorden een pittig interview over de arbitrage in Nederland. Hij vindt de VAR 'om te janken' en sprak van 'constante willekeur'. Prompt kreeg Jansen een brief van de aanklager betaald voetbal op de mat. Die heeft een vooronderzoek ingesteld.

Het zwaaien met gedragscodes door de aanklager begint wat vreemd te worden nu scheidsrechters zich ontwikkelen tot showbizzmannen die over van-alles-en-nog-wat hun mening ventileren. Ze schrijven tegenwoordig boeken.

Bas Nijhuis heeft er al één en ook Serdar Gözübüyük komt met een boek. Arbiters reizen met sappige anekdotes het land door voor lezingen en Nijhuis is een gezicht geworden van de tv-show Veronica Inside, het succesvolle voetbalkantineformat dat een groot publiek trekt, maar dat met zijn controversiële standpunten nou niet bepaald aansluit op de uitgangspunten die de KNVB probeert uit te dragen.

Over alleen de spelregels gaat het allang niet meer. Zo vertelde Nijhuis op tv naar aanleiding van een woordenwisseling met toenmalig Everton-coach Ronald Koeman, dat Erwin Koeman hem juist had gecomplimenteerd met een uitstekende pot en dat zijn broer last had van stress. De huidige bondscoach reageerde verbijsterd en vond die uitlatingen niet passen bij zijn functie.

Arbiters van de voetbalbond die emancipatie en homo-acceptatie hoog in het vaandel heeft, mogen tegenwoordig ook hun zakken vullen in een land waar vrouwen worden gezien als tweederangs burgers en de doodstraf staat op homoseksualiteit. Het zijn persoonlijke afwegingen van scheidsrechters en het is hun goed recht dergelijke keuzes te maken. Consequentie is echter wel dat het korps zich kwetsbaar maakt en de eigen autoriteit ondergraaft.

Dat is niet de schuld van Anco Jansen die een keer kritisch is. Zijn teleurstelling is best begrijpelijk, want in het tweede seizoen met de VAR verwacht je ten opzichte van het debuutjaar meer uniformiteit in de beslissingen. Wat dat betreft helpt het niet als Danny Makkelie, zoals begin september, achter een beeldscherm zit in Saoedi-Arabië, terwijl de Eredivisie zelf juist behoefte heeft aan de beste scheidsrechters en VAR's.

Het gezag mag kennelijk overal een mening over hebben, maar de spelers niet. Misschien dat dit normaal is in het land waar Danny Makkelie en Kevin Blom tegenwoordig fluiten, maar toch niet in Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.