Ajax en PSV openen toppermaand met spektakelstuk zonder winnaar

Ajax en PSV hebben zondagavond de tweede seizoenshelft met een zeer aantrekkelijk onderonsje geopend. In Amsterdam kwam de thuisclub terug van een 0-2 achterstand, maar het bleef bij een gelijkspel. Met Ajax – PSV werd het startsein gegeven voor een heuse toppermaand, in januari worden veel mooie wedstrijden afgewerkt.

Ajax
Ajax
2 - 2
PSV
PSV

Door de winterstop konden Ajax en PSV zich lang voorbereiden op deze topper, maar of beide teams zich hadden ingesteld op zo'n flitsende eerste helft is maar de vraag. PSV schoot uit de startblokken, via de van een blessure teruggekeerde Eran Zahavi. De spits toonde zich messcherp na een mooi hakje van Donyell Malen, al in de tweede minuut passeerde hij keeper Andre Onana voor de 0-1 in de hoofdstad. Dit was tevens de vijfduizendste treffer van PSV in de Nederlandse competitie.

Zahavi was bij PSV de spits, aan de andere kant had menig voorspeller Sébastien Haller verwacht. De spits met een verleden in Utrecht werd door Ajax voor een recordbedrag gekocht, mede omdat Klaas Jan Huntelaar, Lassina Traoré én Brian Brobbey niet fit genoeg waren om te starten tegen PSV. Toch begon Haller op de bank, Zakaria Labyad kreeg een rol tussen vleugelspelers Dusan Tadic en Antony in, Quincy Promes stond daarachter.

De aanvallers van Ajax hadden weinig in te brengen in de eerste helft en het was Antony die onbedoeld de 0-2 inleidde. Zijn balverlies gaf PSV de kans op een counter, die wederom werd afgerond door Zahavi op aangeven van Malen. Zo keek Ajax al na twintig minuten tegen een forse achterstand aan en waren de Amsterdammers op de virtuele ranglijst de koppositie kwijtgeraakt aan PSV.

De PSV-spelers vieren feest na de 0-1 van Eran Zahavi.

De hoofdstedelingen gaven zich echter niet gewonnen. Na de 0-2 begon Ajax het spel wat meer te verleggen richting de helft van PSV en dit leidde in de 28ste minuut tot de grootste Ajax-kans van de eerste helft: Tadic raakte de paal na een voorzet van Noussair Mazraoui. Tien minuten later leidde een actie van Tadic wél tot een goal, na voorbereidend werk op links stelde de aanvoerder Promes in staat om te scoren: 1-2.

Ajax had in de tweede helft een doelpunt nodig en dus bracht Ajax-trainer Erik ten Hag Haller in voor zijn debuut. Hij kwam aan het begin van het tweede bedrijf voor Labyad. Dat leek al heel snel een zeer goede beslissing van Ten Hag, want door Haller leek het in de vijftigste minuut 2-2 te worden. Leek, want voordat de spits binnentikte had hij buitenspel gestaan en dus ging de gelijkmaker niet door.

In de 65ste minuut had Haller alsnog een aandeel in de gelijkmaker. De spits was sterk in een duel, waardoor hij al vallend de bal af kon spelen op Antony. De Braziliaan kreeg vervolgens iets te veel ruimte van Philipp Max, waardoor hij de stand gelijk kon trekken. Het was de beloning voor een sterke periode van Ajax en ook na de 2-2 bleef de thuisclub beter.

Sébastien Haller tijdens zijn eerste speelminuten in het shirt van Ajax.

Daarbij hielp het niet dat PSV verder moest zonder Cody Gakpo en Malen, die geblesseerd raakten. Ondanks het gemis van die creatievelingen kreeg Zahavi in de slotfase een grote kans op zijn hattrick. Al struikelend vond de spits Onana op zijn weg, in wat een spaarzame uitbraak van de Eindhovenaren was. In de slotfase golfde het spel op en neer, maar er werd niet meer gescoord in de Johan Cruijff Arena. Ajax slaat zodoende de aanval van PSV af en blijft voorlopig koploper in Nederland.

De komende speelronde wordt doordeweeks afgewerkt, Ajax speelt daarin tegen FC Twente, PSV neemt het op tegen AZ. Dit is een van de vele toppers die nog volgen in januari, zoals in onderstaand schema is te zien.