'Topploeg' Fortuna legt zwakheden Heerenveen keihard bloot

Reacties

Fortuna Sittard heeft SC Heerenveen een keiharde thuisnederlaag bezorgd. Halverwege was herhaaldelijk slecht verdedigen al drie keer afgestraft en stond het 0-3, waarna de aansluitingsteffer van de Friezen in de tweede helft niet meer dan een doekje voor het bloeden bleek.

'Topploeg' Fortuna legt zwakheden Heerenveen keihard bloot
© PRO Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 3
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

De twee ploegen sloten 2020 op z'n zachtst gezegd nogal verschillend af. Heerenveen was in de eerste maanden van het seizoen juist een van de positieve verrassingen, maar wist de laatste zeven Eredivisie-duels niet te winnen. Vanaf de definitieve aanstelling van coach Sjors Ultee presteerde Fortuna juist geweldig. Als interim-coach verloor hij nog van Vitesse, maar in de vier duels daarna werden tien van de mogelijke twaalf punten gepakt.

Met Siem de Jong zoals beloofd in de basis, toonde Heerenveen in eigen huis in de beginfase nog wel er wat van te willen maken. Zo kreeg Henk Veerman na goed werk van De Jong een flinke kopkans, maar de boomlange spits raakte de bal helemaal verkeerd.

Vanaf de 0-1 was het duel voor Heerenveen eigenlijk al voorbij. Het was uitgerekend Ben Rienstra, die in het verleden voor de Friezen uitkwam, die Heerenveen de enorme dreun bezorgde. Op doorzettingsvermogen hield de middenvelder de bal in de ploeg, ging een combinatie met Sebastian Polter aan en rondde beheerst af: 0-1.

Vier minuten later was het al 0-2 en de wijze waarop die goal viel was zeer pijnlijk. Niet alleen mocht Emil Hansson in volledige vrijheid voorgeven. Op een paar meter voor de neus van doelman Erwin Mulder stond George Cox ook nog volledig vrij om binnen te koppen. Het was voor de mee opgekomen Fortuna-verdediger al zijn vierde goal van het seizoen.

Nog was het met de verdedigende fouten niet gedaan bij de thuisploeg, want de 0-3 stond symbool voor het optreden van de ploeg van coach Hennie Spijkerman. Hij verving coach Johnny Jansen in de dug-out, de hoofdcoach testte positief op corona. Op de tv zal Jansen gezien hebben hoe doelman Erwin Mulder en verdediger Pawel Bochniewicz elkaar dusdanig in de weg liepen, dat de bal via Lisandro Semedo bij Zian Flemming kwam. Zijn schot bleek de 0-3.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na rust probeerde Heerenveen het nog wel, maar kon de pijnlijke eerste helft nauwelijks weggepoetst worden. Semedo rook zelfs nog aan de 0-4, maar hij raakte na een fraaie actie de paal. De goal van Henk Veerman, na voorbereidend werk van Joey Veerman, was er slechts een voor de statstieken. Verder kwam Heerenveen niet.

Geen polonaise
Daardoor verloren de Friezen niet alleen voor het eerst sinds 1991 in eigen huis van Fortuna, maar is de zegeloze reeks in de Eredivisie nu al acht wedstrijden lang. Hoe anders is de sfeer bij Fortuna. Daar wordt sinds de officiële aanstelling van Ultee als een topclub gepresteerd. Met dertien punten uit vijf wedstrijden kan immers geen enkele andere ploeg op meer punten bogen in die periode.

'Zeker na een goede serie is het verleidelijk te gaan dromen', meldde Ultee na afloop in gesprek met ESPN. 'Dat proef je ook wel een beetje rond de club. We hebben er alles aan gedaan dat weg te nemen. Voor ons is het niet normaal.' Ten tijde van Ultees eerste triomf, een aantal weken terug, was de euforie nog zeer groot bij Fortuna. 'We lopen nu niet elke keer meer de polonaise, zoals dat anderhalve maand geleden nog wel zo was.'

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
8
Sparta Rotterdam
34
13
8
13
49-48
+1
47
9
Heracles Almelo
34
12
8
14
42-53
-11
44
10
FC Twente
34
10
11
13
48-50
-2
41
11
Fortuna Sittard
34
12
5
17
50-58
-8
41
12
sc Heerenveen
34
9
12
13
43-49
-6
39
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
SC Heerenveen Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Meer Fortuna Sittard
Meer over Fortuna Sittard
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.