Speler van de Week: Brandley Kuwas, plaaggeest van Ajax

Reacties

Brandley Kuwas stuntte zaterdag met Heracles Almelo tegen Ajax en is de VI Speler van de Week. Het is de tweede keer dit seizoen dat de 26-jarige aanvaller bekroond wordt met die eretitel.

Speler van de Week: Brandley Kuwas, plaaggeest van Ajax

De supporters van Heracles beleefden zaterdagavond een déjà vu naar 12 augustus 2017. Ook toen werd er in het eigen Polman Stadion gewonnen van Ajax (2-1). Kuwas was met een assist en een fraai doelpunt destijds de matchwinner en ook dit weekend was hij één van de grote aanjagers.

Trainer Frank Wormuth vroeg zijn spelers van tevoren moedig te zijn. Die hadden dit kalenderjaar nog niet gewonnen en zaten in een negatieve spiraal, maar de Duitser vond dat zijn ploeg tegen Ajax niets te verliezen had. Die boodschap kwam aan, want Heracles schoot uit de startblokken. Kuwas kreeg in de eerste seizoenshelft nog wel eens de kritiek van zijn trainer dat hij niet goed meeverdedigde, maar speelde tegen Ajax zeer gedisciplineerd.

Daarnaast maakte de rechtsbuiten aanvallend het verschil. Met Nicolás Tagliafico had hij geen kleine jongen als directe tegenstander. De 26-jarige linksback droeg de afgelopen interlands zelfs de aanvoerdersband bij het nationale elftal van Argentinië, maar had totaal geen grip op Kuwas, die de verdediger aan alle kanten voorbij liep. Kuwas had zichzelf vanaf de strafschopstip de ultieme bekroning voor een puike wedstrijd kunnen geven, maar Onana voorkwam zijn doelpunt met een knappe reflex.

De gemiste strafschop was een klein krasje op een verder indrukwekkend optreden van de rechtsbuiten, die twee jaar geleden nog een belletje kreeg van toenmalig bondscoach Danny Blind met de informatie dat hij in beeld was bij Oranje. Zover zal het nu wellicht niet komen, maar Kuwas was zaterdag wel weer eens ouderwets ongrijpbaar en is inmiddels een ware plaaggeest voor Ajax.

Topvijf van de week

Kuwas was uiteraard niet de enige uitblinker bij Heracles Almelo. Ook Mohammed Osman speelde een uitstekende wedstrijd tegen Ajax. De Syrische middenvelder maakte het enige doelpunt van de wedstrijd en had de touwtjes op het middenveld stevig in handen. AZ begon speelronde 21 vrijdagavond al met een prima zege op NAC Breda (0-3). De Brabanders hadden geen antwoord op de loopacties van Guus Til, die met twee doelpunten het verschil maakte. Zondag was Lazaros Lamprou bij Fortuna Sittard eveneens tweemaal trefzeker, terwijl Anco Jansen bij de wedstrijd tussen FC Emmen en ADO Den Haag het mooiste doelpunt van het weekeinde maakte.

Speler Club Beoordeling
1. Brandley Kuwas Heracles Almelo 8
2. Mohammed Osman Heracles Almelo 8
3. Guus Til AZ 7,5
4. Lazaros Lamprou Fortuna Sittard 7,5
5. Anco Jansen FC Emmen 7,5

Algemeen klassement

Luuk de Jong was met een late goal tegen FC Utrecht dit weekend opnieuw belangrijk voor PSV. De spits staat inmiddels al op twintig Eredivisie-treffers dit seizoen, zeven meer dan de nummer twee op de topscorerslijst. Ook in het algemeen klassement blijft de PSV-aanvoerder koploper. Hakim Ziyech volgt op flinke afstand.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 7.12
2. Hakim Ziyech Ajax 6.81
3. Steven Bergwijn PSV 6.73
4. Angeliño PSV 6.71
5. Nasser El Khayati ADO Den Haag 6.65
6. Matthijs de Ligt Ajax 6.63
7. Nicolás Tagliafico Ajax 6.63
8. Jerdy Schouten Excelsior 6.58
9. Robin van Persie Feyenoord 6.56
10. Oussama Idrissi AZ 6.55
11. Hirving Lozano PSV 6.53
12. Jeroen Zoet PSV 6.45
13. Andre Onana Ajax 6.45
14. Denzel Dumfries PSV 6.43
15. Lasse Schöne Ajax 6.42
16. Danny Post VVV-Venlo 6.40
17. Dusan Tadic Ajax 6.38
18. Steven Berghuis Feyenoord 6.38
19. Mark Diemers Fortuna Sittard 6.38
20. Daniel Schwaab PSV 6.36
VI-verslaggever Freek Jansen over de nederlaag van Ajax in Almelo
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.