Lamprou de grote man bij cruciale thuiszege Fortuna

Fortuna Sittard heeft een cruciale overwinning geboekt in het thuisduel met Excelsior. Lazaros Lamprou legde met twee goals voor rust de basis voor een riante 4-1 overwinning.

Fortuna Sittard
4 - 1
Excelsior
Excelsior

Door een stortvloed aan regen was het even de vraag of er zondagmiddag überhaupt afgetrapt zou worden bij het zeer cruciale duel tussen Fortuna en Excelsior, dat met vertrouwen afreisde naar Limburg. De laatste twee competitiewedstrijden werden door de Rotterdammers gewonnen van De Graafschap (2-0) en Feyenoord (2-1). Die wedstrijden werden echter wel gespeeld op het kunstgras in eigen huis, terwijl er in Sittard een door regen geteisterde natuurgrasmat op de formatie van Adrie Poldervaart te wachten lag.

Veel last leek Excelsior niet te hebben van de omstandigheden en de Rotterdammers startten uitstekend. Lazaros Lamprou zorgde er echter hoogstpersoonlijk voor dat het publiek in Sittard alvast in de carnavalssferen terecht kwam. Na een individuele actie van de Griek brak hij na dertien minuten de ban met een fraai schot in de bovenhoek.

Excelsior-verdediger Thomas Oude Kotte hielp Lamprou vervolgens aan een nieuw Grieks feestje. Oude Kotte gaf de bal zomaar cadeau, waardoor de 21-jarige vleugelaanvaller zijn ploeg nog voor rust op een comfortabele 2-0 voorsprong bracht.

Koselev
Zo comfortabel als die voorsprong klinkt, zo makkelijk ging het zeker niet voor Fortuna. Excelsior kreeg ook voldoende kansen, maar steeds was het Fortuna-doelman Alexei Koselev die, soms met meer geluk dan wijsheid, de bal voor de lijn tegen wist te houden. Alleen Ali Messaoud wist van dichtbij de bal over de lijn te frommelen, mede omdat Fortuna-verdediger Rubén Ramírez net te laat kwam om de bal weg te werken.

Excelsior kreeg in het vervolg zeer grote kansen om een goed resultaat mee terug naar Rotterdam te nemen, maar Jeffrey Fortes kreeg het voor elkaar om voor leeg doel over te koppen en Dennis Eckert stuitte met een kopbal wederom op Koselev, die de bal via de paal buiten het doel wist te houden.

Aan de andere kant was Fortuna een stuk efficiënter en wist zodoende nog uit te lopen naar een riante 4-1 overwinnig. Bij de 3-1 zette Lisandro Semedo knap door, waarna de bal via Excelsior-doelman Alessandro Damen precies voor de voeten van Mark Diemers belandde. Andrija Novakovich besliste vlak voor tijd de wedstrijd door de marge naar drie goals te brengen.

Door de nederlaag neemt Fortuna afstand van de degradatiezone met zelfs een plek in het linkerrrijtje. Excelsior daarentegen heeft weinig reden om opgelucht adem te halen. Ondanks de twee thuisoverwinningen van de afgelopen weken bedraagt het verschil met plaats zestien slechts één puntje. En zowel FC Groningen als FC Emmen komt zondagmiddag nog in actie.