Scenario's nummers drie: Zwitserland door, maar wat is het Oranje-perspectief?

Reacties

Na de uitslagen van maandagavond staat het vast dat Zwitserland als een van de beste nummers drie deelname aan de knock-outfase van het EK niet meer kan ontgaan. Hoe ziet het eruit voor Oranje?

Scenario's nummers drie: Zwitserland door, maar wat is het Oranje-perspectief?
© Pro Shots

Zwitserland finishte zondag als derde in de poule met verder Italië, Wales en Turkije. Maandag werd duidelijk dat nummers drie Oekraïne uit Groep C en Finland uit Groep B tekortkwamen om Zwitserland te achterhalen.

Aangezien er in totaal vier nummers drie doorstoten, is het Alpenland daardoor al verzekerd van een optreden in de achtste finale. Voor Nederland blijft het afwachten op de tegenstander in het vervolg.

Dinsdag is de ontknoping in Groep D en woensdag de climax in Poule E en F. Pas dan is duidelijk tegen welk land Oranje het zal opnemen. Overleeft het Nederlands elftal de achtste finale, dan wacht in de kwartfinale een ontmoeting met Wales of Denemarken, zoveel is al wel zeker.

Situatie beste nummers drie:

Poule Land Duels en punten Doelsaldo
A Zwitserland 3-4 (4-5)
F Portugal 2-3 (5-4)
C Oekraïne 3-3 (4-5)
B Finland 3-3 (1-3)
E Spanje 2-2 (1-1)
D Kroatië 2-1 (1-2)

Wat we al kunnen vaststellen is dat Groep B en Groep C een relatief zwakke nummer drie hebben voortgebracht. Stel dat ze beide buiten de boot vallen, dan gaat het setje 'A, D, E, F' door. In dat geval speelt Nederland tegen de nummer drie van de zeer sterke Poule F. Het is echter nog niet gezegd dat de nummer drie van deze 'Groep des Doods' bij het viertal zit; Portugal duelleert woensdag nog met wereldkampioen Frankrijk. Maar zelfs bij een 1-0 nederlaag stoot de Europees kampioen van 2016 door, op basis van het doelsaldo.

Zelfs als de nummer drie van F bij het setje zit, kan er ook nog veel gebeuren. In Groep D kan er immers ook een zwakke nummer drie komen, aangezien Kroatië en Schotland beide nog maar één punt totaliseren. Ook in Poule E zijn de kaarten nog lang niet geschud.

Zie hieronder alle combinaties en puzzel mee de komende dagen:

Beste nummers drie Winnaar Groep B Winnaar Groep C Winnaar Groep E Winnaar Groep F
A B C D 3A 3D 3B 3C
A B C E 3A 3E 3B 3C
A B C F 3A 3F 3B 3C
A B D E 3D 3E 3A 3B
A B D F 3D 3F 3A 3B
A B E F 3E 3F 3B 3A
A C D E 3E 3D 3C 3A
A C D F 3F 3D 3C 3A
A C E F 3E 3F 3C 3A
A D E F 3E 3F 3D 3A
B C D E 3E 3D 3B 3C
B C D F 3F 3D 3C 3B
B C E F 3F 3E 3C 3B
B D E F 3F 3E 3D 3B
C D E F 3F 3E 3D 3C
Hoe wordt de rangorde der nummers drie bepaald?

Eerst wordt, logischerwijs, gekeken naar het aantal punten. Daarna telt het doelsaldo (onderling resultaat is immers geen factor), vervolgens het aantal gemaakte doelpunten en daarna het aantal zeges. Is er dan nog steeds geen onderscheid te maken, dan komen we uit bij de Fair Play-criteria. Hoe minder strafpunten, hoe beter. Een rode kaart legt drie punten in de schaal (zowel direct als bij twee keer geel) en een gele kaart levert één strafpunt op. Zit er daarna nog steeds geen licht tussen de teams, dan wordt de laatste tiebreaker erbij gepakt: de ranglijst op basis van de EK-kwalificatie. België leidt hierop de dans, voor Italië, Engeland en Duitsland. Nederland staat elfde.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.