Belgische sterren schieten na aarzelend begin Denen alsnog te hulp

Reacties

België heeft ten koste van Finland ook zijn derde groepswedstrijd gewonnen en daarmee Denemarken een enorme dienst bewezen tijdens het EK. Romelu Lukaku tankte maandagavond nog wat extra vertrouwen op weg naar de achtste finale.

Belgische sterren schieten na aarzelend begin Denen alsnog te hulp
© Pro Shots
Finland
Finland
0 - 2
België
België

Net als Oranje was België na twee duels al zeker van een plek in de achtste finale. Veel druk stond er bij de Rode Duivels dus niet meer op in Sint-Petersburg. Bondscoach Roberto Martínez greep het laatste groepsduel aan als een kans om zijn sterren extra ritme op te laten doen en veel dienende krachten rust te gunnen. Kevin De Bruyne en Eden Hazard stonden allebei pas voor het eerst dit EK aan de aftrap, na niet fit genoeg te zijn geweest voor een basisplaats in de eerste twee groepswedstrijden. Zij moesten Romelu Lukaku in Sint-Petersburg aan de kansen helpen.

In de eerste helft bleef het voor België veelal bij kansen op grote kansen. De titelkandidaat was uiterst dominant en gaf zelfs met Toby Alderweireld en Jan Vertonghen buiten de basiself geen enkele mogelijkheid weg. Tóch nam de frustratie bij de Belgen toe, want door de Finse muur heen beuken, lukte ook niet echt. De negentienjarige aanvaller Jérémy Doku wist zich met versnellingen wel te onderscheiden, maar net als bij veel van zijn ploeggenoten ontbrak het vaak aan een goede eindpass. Hazard haalde zijn topniveau ook zeker nog niet.

Finland koesterde de gelijke stand, wetende dat het aan een punt zéér waarschijnlijk genoeg had voor het bereiken van de achtste finale. Het lot van de Finnen lag bij dat scenario in handen van Lukás Hrádecky, de niet altijd even betrouwbare doelman van Bayer Leverkusen. De goalie beleefde maandag echter een uitstekende avond. Met iedere redding nam het vertrouwen van Hrádecky toe. In de tweede helft groeide hij met name voor Hazard uit tot een echte sta-in-de-weg.

Bevrijdende goal
België bleef de druk maar opvoeren en in de 65ste minuut leek dat eindelijk resultaat te hebben voor de ploeg van Martínez. Lukaku werd in stelling gebracht en aarzelfde niet. Hij knalde de bal met zijn linker resoluut voorbij Hrádecky in de rechterhoek. Het leek de 0-1 te zijn, maar de VAR verpestte na een lange onderbreking het feest voor de Belgen. Lukaku bleek toch een fractie buitenspel te hebben gestaan. De zoektocht naar de openingsgoal moest weer worden vervolgd. In de 74ste minuut had die eindelijk wél resultaat. Thomas Vermaelen stond vrij bij een hoekschop en via Hrádecky eindigde de kopbal van de ex-Ajacied in het Finse doel: 0-1.

Met die goal was het verzet van de Finnen wel gebroken. Bijna tegen beter weten in viel de underdog nog wel aan, maar Finland incasseerde in de 81ste minuut de genadeklap. Het was een mooi moment voor Lukaku, want hij maakte alsnog zijn derde doelpunt van dit EK. De spits sloeg toe op aangeven van De Bruyne: 0-2.

België kon daarna de krachten sparen op weg naar de achtste finale. Daarin treft het zondagavond in Sevilla (aftrap 21.00 uur) een van de sterkste nummers drie. Finland mag nog hopen als een van de beste vier nummers drie door te gaan op het EK. De strijd om de tweede plek hebben de Finnen verloren van de Denen, die zelf wonnen van Rusland.

De beoordelingen van Finland - België:

Finland
Lukas Hradecky 7
Jukka Raitala 6
Joona Toivio 6
Paulus Arajuuri 5,5
Daniel O'Shaughnessy 5,5
Jere Uronen 6
(70. Nikolai Alho) -
Robin Lod 5,5
(90. Marcus Forss) -
Tim Sparv 5,5
(59. Rasmus Schüller) 5,5
Glen Kamara 6
Joel Pohjanpalo 6
(70. Joni Kauko) -
Teemu Pukki 5,5
(90. Fredrik Jensen) -
Bondscoach: Markku Kanerva 6
België
Thibaut Courtois 6,5
Jason Denayer 6
Dedryck Boyata 7
Thomas Vermaelen 7
Leandro Trossard 6
(76. Thomas Meunier) -
Kevin De Bruyne 7,5
(90. Hans Vanaken) -
Axel Witsel 6,5
Nacer Chadli 6
Jérémy Doku 7
(76. Michy Batshuayi) -
Romelu Lukaku 7,5
(84. Christian Benteke) -
Eden Hazard 6
Bondscoach: Roberto Martínez 7
Scheidsrechter: Felix Brych 7,5
Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep B Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
België
3
3
0
0
7-1
+6
9
2
Denemarken
3
1
0
2
5-4
+1
3
3
Finland
3
1
0
2
1-3
-2
3
4
Rusland
3
1
0
2
2-7
-5
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.