De Van ’t Schip-balans: Ajax 'derde' boven FC Twente en AZ

Reacties

John van ’t Schip staat zondagmiddag in Arnhem voor het laatst langs de lijn als interim-trainer van Ajax. De zestigjarige oefenmeester heeft zijn doelstelling, de vijfde plaats en daarmee een Europees ticket, al behaald. Sinds zijn aanstelling verzamelde Van ’t Schip met Ajax ook meer punten dan FC Twente en AZ.

De Van ’t Schip-balans: Ajax 'derde' boven FC Twente en AZ
© Pro Shots
Vitesse
Vitesse
2 - 2
Ajax
Ajax

‘Het allerbelangrijkste is dat we eerst zorgen dat we richting die vijfde plek gaan’, zei Van ’t Schip bij zijn presentatie als interim-trainer op 30 oktober. Ajax zat toen in een diep dal. Na tien (!) wedstrijden zonder zege stonden de Amsterdammers laatste in de Eredivisie. Spelers liepen met de ziel onder hun arm, supporters waren woedend en na Maurice Steijn werd ook Sven Mislintat ontslagen.

De club zat met de handen in het haar en deed een beroep op Van ’t Schip. Hoewel de clubman net zijn vrouw was verloren, nam hij zijn verantwoordelijkheid. Onder zijn leiding begon Ajax toch weer punten te pakken. Dat de selectie hopeloos uit balans was, erkende iedereen bij Ajax. Het spel was ook zeker niet oogstrelend, maar Van ’t Schip bleef in zijn eerste twaalf Eredivisie-duels wel ongeslagen.

Ajax klom zo razendsnel naar plek vijf en sleepte er nog een achtstefinaleplaats in de Conference League uit. Meer bleek er niet in te zitten, daarvoor bleef het toch te wisselvallig in de jonge en door blessures geteisterde selectie. Dat kreeg ook Van 't Schip er niet uit. De bekerblamage tegen USV Hercules zorgde bovendien voor een flinke smet op het seizoen, al was Van ’t Schip toen in Australië voor de bruiloft van zijn zoon.

Onder aan de streep heeft de interim-trainer Ajax vooral in de Eredivisie uit het slop getrokken. Kijken we naar de balans sinds de aanstelling van Van ’t Schip, dan heeft Ajax na PSV en Feyenoord de meeste punten behaald in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben in die periode ook meer gescoord dan Feyenoord.

Club Duels Punten Doelsaldo
1. PSV 23 58 73-15
2. Feyenoord 23 58 55-18
3. Ajax 25 50 59-38
4. FC Utrecht 23 42 42-38
5. FC Twente 23 41 46-28
6. NEC 24 41 50-34
7. AZ 24 39 42-32

Na de slotwedstrijd tegen Vitesse zal Van ’t Schip plaatsmaken voor de nieuwe hoofdtrainer, Ajax hoopt Francesco Farioli spoedig te presenteren. Bij zijn aanstelling in oktober kwam Van ’t Schip met Ajax overeen dat hij vanaf deze zomer een rol in het technisch management krijgt.

Sindsdien is er echter veel veranderd op dat gebied, zo kwam Marijn Beuker en werd Alex Kroes niet algemeen directeur, maar technisch directeur. Ajax ziet nu een rol als Head of Coaching voor Van ’t Schip, maar daar lijkt hij zelf niet erg enthousiast over. Zo heeft de trainer nog altijd weinig duidelijkheid richting volgend seizoen, daar moeten beide partijen nog over in gesprek.

Meer over de situatie van Van ’t Schip in de Pak Schaal Podcast (vanaf 28 minuten): 'Een bedankje voor John van 't Schip, dat zou Ajax sieren.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.