Oostenrijk heeft in de laatste groepswedstrijd van Groep C afgerekend met Oekraïne. De Oostenrijkers mogen nu op Wembley spelen tegen Italië.

Oekraïne
0 - 1
Oostenrijk
Oostenrijk

Een salonremise? Vergeet het maar, zo stelden spelers en trainers van Oekraïne en Oostenrijk vooraf aan de laatste groepswedstrijd in Groep C. De suggestie voor een salonremise was echter niet onlogisch. In dat geval zou Oekraïne tweede worden in de poule en in de achtste finale Italië treffen terwijl Oostenrijk dan waarschijnlijk als een van de beste nummers drie naar de knock-outfase zou mogen. Maar zoals de woorden vooraf al beloofden: de ploegen leken bepaald niet te willen gaan voor een salonremise.

Vooral Oostenrijk, mét de teruggekeerde Marko Arnautovic, ging vol in de aanval en leek niet af te willen wachten of de derde plek wel voldoende zou zijn voor een plek in de volgende ronde. De Oostenrijkse aanvalslust resulteerde na 21 minuten ook in een 0-1 voorsprong. Christoph Baumgartner werkte een goed genomen hoekschop van David Alaba binnen. De 21-jarige Oostenrijker werd daarmee de jongste doelpuntenmaker van het toernooi én van Oostenrijk op een EK. Dat de assist van Alaba kwam, was bovendien niet vreemd. Het gevaar ontstond veelal bij de aanwinst van Real Madrid.

Het was overigens aan Arnautovic te wijten dat Oostenrijk niet voor rust al een meer comfortabele voorsprong te pakken had. De getergde spits kreeg een aantal goede kansen, maar zijn vizier stond niet op scherp. Zo dook hij vlak voor rust helemaal vrij op voor het vijandelijke doel, maar hij schoot de bal naast.

Door de minimale marge bleef Oekraïne lang hopen, maar aanvallend was de ploeg van Shevchenko nauwelijks ergens toe in staat. Ook in de tweede helft waren er nauwelijks kansen aan beide kanten. Zelfs een slotoffensief van Shevchenko en consorten bracht Oostenrijk niet aan het wankelen. Nooit lukte het Oostenrijk om zich te plaatsen voor de knock-outfase van het EK, maar daar kwam op relatief eenvoudige wijze verandering in. Met een doelpuntloze tweede helft sleepte Oostenrijk de 0-1 zege over de streep. In de achtste finale wacht nu een duel met Italië op Wembley.