Ontroostbare Kanon leidt overwinning AZ in

AZ heeft de tweede wedstrijd in het Eredivisie-seizoen gewonnen van ADO Den Haag: 2-0. De Alkmaarders werden in het zadel geholpen door een vroege rode kaart van Wilfried Kanon, die ontroostbaar het veld verliet.

Het eerste echte gevaar kwam van de bezoekers, maar Ron Vlaar redde AZ op de doellijn na een inzet van Melvyn Lorenzen. Niet veel later was er opnieuw een kans voor ADO, maar Marco Bizot redde op pogingen van Bjørn Johnsen en Tom Beugelsdijk.

Na een kwartier kreeg Kanon zijn eerste gele kaart na een overtreding op Dabney dos Santos. Vijftien minuten later hield de 24-jarige Ivoriaan Vlaar vast in het zestienmetergebied. Het oordeel van Danny Makkelie was onverbiddelijk: een strafschop voor AZ en een tweede gele kaart voor de verdediger. Kanon kreeg eerder deze week nog groen licht voor een nieuwe vijfjarige verbintenis.

De Ivoriaans international brak in tranen uit en werd door Lex Immers van het veld begeleid. Wout Weghorst nam plaats achter de bal en schoot de openingstreffer binnen. Doelman Robert Zwinkels zat er met een hand aan, maar kon de treffer niet voorkomen.

Na de pauze ging AZ op jacht naar de tweede treffer. Zwinkels reageerde echter knap op een schot van Jonas Svensson en even later verdween een knal van Joris van Overeem over het doel. Levi Garcia leek de voorsprong te verstevigen, maar de negentienjarige invaller schoof de bal naast vanuit kansrijke positie.

Twintig minuten voor het einde kreeg AZ waar het recht op had: Guus Til kopte knap raak vanuit een corner. In de slotfase werd er niet meer gescoord, waardoor AZ zich verzekerde van de eerste driepunter van het seizoen. ADO staat nog altijd op nul punten na de kansloze nederlaag tegen FC Utrecht tijdens de eerste speelronde (0-3).

Guus Til kopt de tweede treffer binnen namens AZ.