Dessers helpt FC Utrecht aan zeldzame zege in seizoensouverture

Reacties

FC Utrecht heeft drie punten overgehouden aan de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Op bezoek bij ADO Den Haag won de ploeg van Erik ten Hag overtuigend met 0-3. Het was aan de doelpunten van twee nieuwelingen te danken dat de Domstedelingen hun Eredivisie-openingsduel winnend afsloten: een zeldzaamheid.

Dessers helpt FC Utrecht aan zeldzame zege in seizoensouverture

Dat was namelijk voor het laatst het geval in 2009, toen Ricky van Wolfswinkel de Utrechters bij zijn debuut naar een 0-1 zege bij RKC Waalwijk schoot. In de zeven openingswedstrijden die tussen 2010 en 2016 volgden verloor FC Utrecht liefst drie keer van Feyenoord, één keer van PEC Zwolle, één keer van PSV, en speelde het gelijk tegen VVV-Venlo en Go Ahead Eagles. Op bezoek bij ADO begon FC Utrecht de nieuwe jaargang vrijdagavond eindelijk weer eens met een zege.

Dat was te danken aan twee spelers die vorig seizoen nog in de Jupiler League speelde. Na een klein kwartier zorgde de van NAC Breda overgekomen Cyriel Dessers voor 0-1. De spits kon simpel binnentikken nadat een heerlijk schot van Gyrano Kerk via ADO-keeper Robert Zwinkels en de paal voor zijn linkervoet stuiterde. De Belg nam daarmee als vanzelfsprekend de eerste treffer van het nieuwe Eredivisie-seizoen voor zijn rekening.

Dat had echter niet het geval mogen zijn. Niet alleen had de treffer van Dessers moeten worden afgekeurd - hij stond buitenspel op het moment dat Kerk schoot -, ook was de grootste kans in de eerste helft voor ADO geweest. Sheraldo Becker kon na een gewonnen kopduel van Lex Immers al na 95 seconden moederziel alleen op Utrecht-goalie David Jensen af, maar de Deen redde.

Goudhaantje
In de tweede helft leek FC Utrecht het duel rap naar zich toe te willen trekken. Na mogelijkheden voor Kerk en Ramon Leeuwin, zorgde Sander van de Streek (overgekomen van SC Cambuur) met een kopbal voor 0-2. Dat deed hij uit een voorzet van invaller Urby Emanuelson, die halverwege het duel de geblesseerd uitgevallen Yassin Ayoub was komen vervangen. Voor rust was ook Anouar Kali al met een kwetsuur naar de kant gegaan. Beide uitvallers komen Ten Hag - met het oog op de Europa League-wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg van woensdag - bijzonder slecht uit.

Het duel leek met de tweede Utrechtse treffer beslist, de bezoekers gingen zelfs op jacht naar een derde, maar een strijdlustig ADO weigerde zich bij een nederlaag neer te leggen. Zo kopte Tom Beugelsdijk tegen de lat, stuitte Becker wederom op Jensen en schoot Aaron Meijers voorlangs. Langzaam maar zeker vloeiden de Haagse krachten echter weg, en kon goudhaantje Dessers op de counter simpel de 0-3 binnenschuiven. Daarmee gooide hij de wedstrijd definitief in het slot, en is FC Utrecht minstens één dag koploper van Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.