Van Ginkel en uitblinker Lozano bezorgen PSV spectaculaire winst op AZ

PSV is het nieuwe seizoen begonnen met een spectaculaire overwinning op AZ: 3-2. Hirving Lozano was bij zijn Eredivisie-debuut de grote man aan de kant van de Eindhovenaren, onder toeziend oog van Diego Maradona.

PSV-trainer Phillip Cocu had weer de nodige wijzigingen toegepast in zijn opstelling voor het duel met AZ. Zo was Gastón Pereiro de vervanger van de naar Brighton & Hove Albion vertrokken Davy Pröpper en vormden Daniel Schwaab en Nicolas Isimat-Mirin het centrale duo bij afwezigheid van de geschorste Derrick Luckassen.

AZ begon met een jonge ploeg aan het duel in Eindhoven, maar kreeg na vijf minuten een flinke domper te verwerken. De knie van talent Calvin Stengs (18) klapte na een botsing met Santiago Arias heel lelijk dubbel en moest het veld per brancard verlaten met een ogenschijnlijk zware blessure. AZ, dat Dabney Dos Santos inbracht als vervanger leek even van slag van het nare incident, want PSV nam de touwtjes stevig in handen.

Dat resulteerde in een enorme kans voor Lozano, die de bal voor leeg doel voorlangs schoot. Even later was het wél raak aan de andere kant. Joshua Brenet liet zich aftroeven door Wout Weghorst, die de bal voorgaf op Dos Santos. De invaller zette de bezoekers in de achttiende minuut op 0-1 met een door Arias van richting veranderd schot.

Het antwoord kwam tien minuten later alsnog van Lozano. Jorrit Hendrix stuurde de Mexicaan weg aan de linkerkant, die plotseling helemaal open lag. De 22-jarige aanvaller liep vervolgens wel erg makkelijk langs Ron Vlaar heen en schoot raak in de korte hoek: 1-1. Cocu greep de gelijkmaker aan om Brenet naar de kant te halen. Jeugdspeler Kenneth Paal kwam de ongelukkig spelende linksachter al na een half uur vervangen.

Nog voor de rust kreeg Lozano dé kans op de 2-1 voor PSV, maar hij produceerde zijn tweede flinke misser van de avond. Hij negeerde van Marco van Ginkel, die volledig vrij stond, en pegelde tegen de lat. Jonas Svensson haalde ook nog eens een inzet van de Mexicaan op acrobatische wijze met zijn hak van de lijn. Het vormde het slotstuk van een zeer vermakelijke eerste helft, zo zag ook een genietende Maradona.

Ook na de hervatting namen beide ploegen geen gas terug in Eindhoven en al binnen drie minuten was het raak. Pereiro omspeelde Svensson eenvoudig en Marco Bizot zag er niet goed uit bij zijn schot in de korte hoek: 2-1. Daarmee was de kous alles behalve af. In een bijzonder open wedstrijd ging AZ namelijk op zoek naar de gelijkmaker. Onder anderen Alireza Jahanbakhsh en Guus Til waren gevaarlijk, maar vonden doelman Jeroen Zoet op hun weg.

De Alkmaarders lieten na het bij vlagen uitstekende spel te belonen en Marco van Ginkel deelde de volgende dreun uit. De PSV-aanvoerder schoot een kwartier voor tijd raak uit de rebound en bezorgde zijn ploeg daarmee de nodige rust: 3-1. Diezelfde Van Ginkel ging vijf minuten later echter ook in de fout. Jahanbakhsh ging naar de grond na een licht zetje van de PSV'er en arbiter Björn Kuipers wees naar de strafschopstip. Wout Weghorst bleef koel en schoot binnen: 3-2.

Na 85 chaotische minuten vond Cocu het vervolgens genoeg geweest. De PSV-trainer haalde uitblinker Lozano naar de kant - de Mexicaan werd getrakteerd op een luid applaus - en bracht verdediger Jordy de Wijs binnen de lijnen om de voorsprong te consolideren. Dat lukte, waardoor PSV na de uitschakeling in de voorronde van de Europa League door NK Osijek, de Eredivisie wél goed begon.

Naast de drie punten had PSV het publiek in Eindhoven namelijk ook nog eens negentig minuten spektakel geboden. PSV en AZ losten in totaal liefst veertig doelpogingen. Dat kwam in het gehele vorige Eredivisie-seizoen slechts zes keer voor.

Van Ginkel zag nu wél passie en strijd bij PSV
'Kwaliteit Lozano zie je niet bij veel aanvallers'
Marko Vejinovic blikt terug. 'We waren in de grote delen van de wedstrijd de baas'