Morsend Fortuna bezorgt winnend NEC nieuwe meevaller

De titelkansen van Fortuna Sittard in de Jupiler League hebben maandagavond een flinke deuk opgelopen. De Limburgers speelden zelf gelijk bij laagvlieger RKC Waalwijk, waardoor nummer twee NEC en nummer drie Jong Ajax (die allebei wonnen) tot op twee punten zijn genaderd. De beide achtervolgers hebben bovendien nog een veelbesproken wedstrijd (tegen elkaar) tegoed.

RKC Waalwijk - Fortuna Sittard 1-1
Koploper Fortuna werd zondag onaangenaam verrast door het bericht dat de topper Jong Ajax - NEC van afgelopen vrijdag (2-0) moet worden overgespeeld. Omdat de Amsterdamse talenten wonnen, groeide de Limburgse voorsprong op de naaste belager uit Nijmegen tot vier punten. In dat duel speelde bij Jong Ajax echter de niet-speelgerechtigde Teun Bijleveld mee, iets wat de KNVB over het hoofd had gezien, waardoor beide ploegen op herhaling moeten.

Een administratieve domper voor Fortuna, dat in Waalwijk vervolgens ook een sportief tikje opliep. Voor rust waren de mannen van Claudio Braga en Kevin Hofland veel beter dan de gastheren - qua doelpogingen stond het halverwege 1-11 - maar het doelpunt viel kort na rust aan de andere kant. Dylan Seys dook ineens op voor het Limburgse doel en wipte de 1-0 over doelman Aykut Özer heen.

Bij die stand leek het lange tijd te blijven, maar in de eerste van zeven (!) minuten blessuretijd werd het alsnog gelijk. Lars Hutten zag zijn schot via een Waalwijks been over de doellijn hobbelen, waardoor de bezoekers toch nog een puntje meenamen naar huis. Desondanks komt de koppositie van Fortuna flink op de tocht te staan.

NEC - FC Oss 2-1
Waar Fortuna dus stevig baalt van het schrappen van de uitslag van Jong Ajax - NEC, is het voor de Nijmegenaren een uitgelezen kans om de dure misstap recht te zetten. De ploeg van Pepijn Lijnders zette die meevaller maandagavond luister bij door thuis te winnen van streekgenoot FC Oss. Daarmee heeft NEC de titelkansen - die vrijdag nog zo goed als verdwenen leken - weer in eigen hand.

Beide ploegen (die een jeugdopleiding delen) wisten voor rust niet te scoren, twee minuten ná de pauze was dat al helemaal anders. Eerst zette Fatih Kamaçi de bezoekers op een verrassende 0-1, vrijwel direct vanaf de aftrap zorgde Arnaut Groeneveld in De Goffert voor opluchting met zijn werkelijk fantastische gelijkmaker. Hij trok na een fraaie individuele actie vanaf links naar binnen en joeg de bal in de korte kruising. Het feest werd halverwege de tweede helft gecompleteerd door de winnende 2-1 van Ferdi Kadioglu.

Door de remise van Fortuna en de eigen overwinning staat NEC nu op 67 punten uit 34 duels, de (nu nog) koploper verzamelde 69 punten in 35 wedstrijden. De strijd om rechtstreekse promotie tussen beide teams krijgt derhalve een schitterende apotheose.

FC Den Bosch - Jong Ajax 2-5
NEC deelt die tweede plek dus met Jong Ajax, de derde hoogvlieger die betrokken was bij Bijleveld-gate. De Amsterdamse beloften doen nog volop mee om de titel, maar mogen uiteraard niet promoveren. Het nam maandagavond de punten mee uit de hoofdstad van Noord-Brabant, al kwam het in De Vliert in een spectaculaire eerste helft al vroeg op achterstand. Spits Jort van der Sande was bij de tweede paal het eindstation van een aanval via Oussama Bouyaghlafen en Dennis Kaars, waarna hij de 1-0 binnengleed.

Die voorsprong stond echter maar iets meer dan een minuut op het bord, omdat Dennis Johnsen de gelijkmaker binnenkopte. Na een klein halfuur had Jong Ajax het duel vervolgens helemaal omgedraaid: Mateo Cassierra schoot - na een fraaie assist van Johnsen - met buitenkant rechts zijn zestiende van het seizoen binnen. Nog voor de pauze trok Van der Sande de stand met een goal uit een scrimmage weer gelijk.

Het doelpuntenfestijn ging na de pauze vrolijk verder, met Jong Ajax uiteindelijk als winnaar. Jurgen Ekkelenkamp volleerde van dichtbij fraai de 2-3 tegen de touwen, de debutant versierde even later een penalty die door Cassierra werd benut. De eindstand werd bepaald door Kaj Sierhuis. De talenten van trainer Michael Reiziger staan nu dus op gelijke hoogte met NEC, beide ploegen werken hun in te halen duel hoogswaarschijnlijk volgende week maandag (16 april) af.