Mauro Júnior in voetsporen Ronaldo, Ziyech nadert Eriksen

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de achtste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Mauro Júnior werd zondag met zijn treffer tegen VVV-Venlo (2-5) de tweede Braziliaan die bij zijn Eredivisie-debuut voor PSV tot scoren kwam. Ronaldo ging hem in 1994 (tegen Vitesse) voor. Luuk de Jong tekende zondag voor zijn vijftigste assist in de Eredivisie. De spits noteerde dit kalenderjaar meer assists (5) dan doelpunten (4).

Nicolas Isimat-Mirin veroorzaakte zondag tegen VVV-Venlo voor de derde keer op rij een strafschop, waardoor PSV dit seizoen meer penalty's tegen kreeg dan elke andere club (5). Met dat aantal is de score van het seizoen 1997/98 al geëvenaard.

• De invalbeurt van Jerold Promes was zondag na 3 minuten en 26 seconden alweer voorbij. De verse kracht van VVV-Venlo incasseerde de snelste rode kaart als invaller sinds 22 november 2015, toen Tim Hölscher van FC Twente 48 seconden na zijn entree rood kreeg.

• Sparta Rotterdam hielp Ajax zaterdag met twee eigen doelpunten op weg naar een 4-0 zege. Voor de Amsterdammers was dat de veertigste en 41ste keer dat de tegenstander de helpende hand bood. Ajax staat daarmee op eenzame hoogte. AZ, Feyenoord en PSV profiteerden in de Eredivisie 27 keer van een eigen doelpunt.

Hakim Ziyech creëerde zaterdag tegen Sparta tien kansen, waarvan er twee werden benut. De Ajax-middenvelder vestigde daarmee een persoonlijk record. Vijf jaar geleden was Christian Eriksen de laatste speler met meer gecreëerde kansen. De Deense middenvelder kwam op 25 november 2012 namens Ajax tegen Roda JC tot veertien gecreëerde kansen.

Roy Kortsmit stopte zaterdag wederom een strafschop. Kasper Dolberg kon de Sparta-doelman niet verschalken vanaf elf meter. Kortsmit kwam met zijn vierde gestopte penalty in een rijtje met Maarten Stekelenburg (2007), Carlo l'Ami (1994) en Piet Schrijvers (1978), die eerder in één seizoen vier strafschoppen onschadelijk maakten.

• Voor het eerst sinds 27 januari 2013 eindigde een Eredivisie-duel in De Kuip zonder treffers. Toen was FC Twente de tegenstander van Feyenoord, dat dit seizoen voor eigen publiek al meer punten heeft verspeeld dan het totale afgelopen seizoen. Voor PEC Zwolle was het doelpuntloze gelijkspel van zaterdag het eerste positieve resultaat in de Eredivisie in De Kuip sinds mei 1989.

Tonny Vilhena werd zaterdag met zijn optreden tegen PEC Zwolle met zijn 22 jaar en 284 dagen de jongste Feyenoorder die minimaal 150 Eredivisie-duels op zijn naam heeft staan.

Stijn Schaars was zaterdag in de Galgenwaard voor de derde keer dit seizoen trefzeker. Voor de aanvoerder van SC Heerenveen was het ook de derde keer dat hij in een uitwedstrijd scoorde uit een directe vrije trap.

Jean-Christoph Bahebeck heeft tegen SC Heerenveen (3-1) zijn gemiddelde flink opgevijzeld. In 299 Eredivisie-minuten schoot de Franse aanvaller achttien keer, waarvan drie keer met succes. Dat komt neer op een schot per 17 minuten en een goal per honderd minuten.

Roda JC Kerkrade heeft voor het eerst sinds januari 2016 twee Eredivisie-duels op rij gewonnen. Tegen NAC Breda (1-0) was zaterdag een goal in de laatste minuut een voltreffer, net als in de vorige gewonnen thuiswedstrijd. In mei 2017 was Willem II in Kerkrade het slachtoffer van het Limburgse sluitstuk.

NAC Breda heeft dit seizoen moeite de gelederen gesloten te houden in het laatste kwartier. Zaterdag was het al de vijfde keer dat de Brabantse formatie in die fase een treffer incasseerde.

• Genoeg voor de zege van Heracles Almelo op Vitesse (1-1) was het niet. Kristoffer Peterson heeft wel vaker als invaller gescoord dan als basiskracht. In de 600 minuten als invalkracht kwam hij tot vijf treffers, tegen vier goals in de 3115 minuten als basiskracht.

Bryan Linssen, zondag verantwoordelijk voor de Vitesse-gelijkmaker, scoorde voor drie verschillende clubs tegen zijn oude werkgever Heracles. Eerder deed hij dat met VVV-Venlo en FC Groningen.

Fran Sol was zondag twee keer trefzeker tegen FC Twente (3-1). De teller in de Eredivisie staat inmiddels 15 Eredivisie-goals. Daarmee is de spits van Willem II de meest productieve Spanjaard na Manuel Sánchez Torres, die 55 keer trefzeker was in de Eredivisie voor FC Twente, Roda JC en NEC.

FC Twente had zondag in Tilburg voor de derde keer meer balbezit dan de tegenstander. De Tukkers verloren dit Eredivisie-seizoen alle wedstrijden, waarin ze meer dan vijftig procent balbezit hadden.

• AZ evenaarde zondag in Euroborg tegen FC Groningen (1-1) een clubrecord door voor de zestiende opeenvolgende uitwedstrijd in de Eredivisie tot scoren te komen. Doelpuntenmaker Alireza Jahanbakhsh was voor de zesde keer trefzeker met een schot van buiten het strafschopgebied.

Edouard Duplan zag zondag in het shirt van ADO Den Haag zijn derde rode kaart in zijn Eredivisie-loopbaan. In alle gevallen was er een Rotterdamse club bij betrokken. Met Sparta kreeg hij rood tegen Willem II, terwijl de Fransman tegen Feyenoord en Excelsior van het veld werd gestuurd.

Excelsior kwam zondag tegen ADO Den Haag (1-2) in de Eredivisie voor de negende keer op rij op vreemde bodem tot scoren, waarmee het een clubrecord uit 1980 evenaarde.