Ajax loopt in slotfase uit naar ruime zege op Sparta

Reacties

Ajax heeft in voorbereiding op De Klassieker de volle buit gepakt tegen Sparta Rotterdam: 4-0. Zonder groots te spelen, liepen de Amsterdammers uit naar een ruime overwinning.

Ajax loopt in slotfase uit naar ruime zege op Sparta

Bij Ajax kreeg Klaas-Jan Huntelaar opnieuw de voorkeur boven Kasper Dolberg in de spits. De ervaren spits werkte zijn honderdste Eredivisie-duel in dienst van de Amsterdammers af. David Neres was de rechtsbuiten, terwijl Justin Kluivert op de bank begon. Ook Maximilian Wöber en Lasse Schöne kregen een basisplaats van trainer Marcel Keizer. Frenkie de Jong moest genoegen nemen met een plek op de bank. Daley Sinkgraven zat voor het eerst in lange tijd weer bij de Amsterdamse selectie.

Voor de wedstrijd was er een indrukwekkend eerbetoon voor de overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Er lagen bloemen op zijn stoel in het stadion en er kletterde een luid applaus van de tribunes.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voordat de internationals uitvlogen voor verplichtingen bij de nationale ploeg won Ajax op bezoek bij SC Heerenveen (0-4). Sparta kent een moeizame start in de Eredivisie. De Rotterdammers gingen in de laatste twee wedstrijden onderuit tegen Roda JC Kerkrade (1-2) en ADO Den Haag (1-0). Ajax probeerde Sparta in de openingsfase zijn wil op te leggen, maar dit gebeurde niet echt overtuigend. Na een aantal speldenprikjes van de Amsterdammers, kwam Ajax aan de andere zijde goed weg. André Onana loste een schot van Loris Brogno, waarna er werd gefloten voor buitenspel.

Voor de thuisploeg was er een grote kans via Matthijs de Ligt, maar de stopper kopte vanuit kansrijke positie naast het Spartaanse doel. Even later knalde Hakim Ziyech de bal steenhard op de vuisten van Roy Kortsmit. Sparta was aan de andere kant gevaarlijk via de achttienjarige Deroy Duarte, zijn hakje werd echter geblokt door Joël Veltman. Hoewel Ajax er niet in slaagde om Sparta zoek te spelen, kwam het kort voor rust toch op voorsprong. Na een corner van Schöne werkte Ryan Sanusi de bal ongelukkig in zijn eigen doel: 1-0.

Ryan Sanusi werkt de bal in zijn eigen doel.
Ryan Sanusi werkt de bal in zijn eigen doel.

Na de pauze had Sparta het vooral aan doelman Kortsmit te danken dat Ajax de voorsprong niet spoedig uitbreidde. De 25-jarige goalie voorkwam dat Wöber met een kopbal zijn tweede treffer in dienst van Ajax maakte. Even later werd Huntelaar met een schitterende bal weggestuurd door Ziyech. De 76-voudig Oranje-international faalde echter oog in oog met de doelman van Sparta.

In de 64ste minuut lukte het Ajax alsnog om de score uit te breiden. Opnieuw was hier een eigen doelpunt van Sparta voor nodig. Sherel Floranus hief buitenspel op, waarna Huntelaar de bal aflegde op de meegelopen Neres. De Braziliaan leek te scoren, maar onderweg werd de bal nog aangeraakt door Floranus.

Negen minuten later bestond er geen twijfel of de treffer nou wel of niet op naam van Neres kwam. De dribbelaar kreeg de bal mee van Ziyech en knalde vervolgens snoeihard in het dak van het doel. Ajax liep uit naar een nog ruimere overwinning. Een afstandsschot van Ziyech viel namelijk via de rug van Amin Younes binnen: 4-0. In blessuretijd miste de ingevallen Dolberg nog een strafschop, Kortsmit redde op de inzet van de Deen. Voor de doelman van Sparta was het al de vierde penalty die hij stopte in een jaar tijd. De laatste die dit voor elkaar kreeg was Maarten Stekelenburg in 2007.

David Neres laat de sterk keepende Roy Kortsmit kansloos achter.
David Neres laat de sterk keepende Roy Kortsmit kansloos achter.

Ajax stijgt in ieder geval voor even naar de tweede plaats, maar verschillende ploegen hebben dit weekend nog de mogelijkheid om over de Amsterdammers heen te gaan. Voor Ajax wacht volgende week zondag De Klassieker in De Kuip tegen Feyenoord (14.30 uur). Voor Sparta staat er zaterdag een uitduel bij Excelsior Rotterdam op de rol (19.45 uur).

'Hakim Ziyech bloeit op door loopacties David Neres bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.