PSV vijf punten los na spectaculaire zege op tiental VVV-Venlo

PSV heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de achtste speelronde van de Eredivisie. In een wedstrijd met kerende kansen rekende de lijstaanvoerder af met VVV-Venlo, dat in de tweede helft lang met tien man speelde: 2-5. Daardoor heeft PSV na acht speelrondes vijf punten meer dan Ajax en Feyenoord.

Bij PSV stond Luuk de Jong weer eens aan de aftrap, een gevolg van de afwezigheid van de aan zijn elleboog geblesseerde Hirving Lozano. Daardoor verhuisde Jürgen Locadia naar de flank. In de wetenschap dat PSV bij een zege een aardige buffer zou creëren ten opzichte van Ajax en Feyenoord trokken de Eindhovenaren ten aanval in een zonovergoten De Koel.

VVV-Venlo dankte het aan Lars Unnerstall dat het de eerste twintig minuten schadevrij doorkwam. De sluitpost onderscheidde zich door knap te redden op een kopbal van Luuk de Jong en weerhield ook Gastón Pereiro van scoren. Het was zeker niet zo dat VVV-Venlo werd overlopen door de bezoekers: ook Jeroen Zoet moest enkele keren ingrijpen, onder meer bij een vrije trap van Clint Leemans.

PSV was wel gevaarlijker en brak halverwege de eerste helft ook de ban. De goal was de vrucht van fraai samenspel tussen Locadia en De Jong. Eerstgenoemde schoot op aangeven van zijn collega-aanvaller hard raak na een combinatie die hij zelf opzette. PSV behield na de openingstreffer het initiatief, maar riante mogelijkheden bleven uit.

Wel claimden de Eindhovenaren een strafschop wegens vermeend hands van Moreno Rutten. Waar arbiter Danny Makkelie de bal bij dit incident niet op de stip legde, deed hij dat even later wel toen Nicolas Isimat-Mirin Torino Hunte vasthield. Leemans maakte geen fout vanaf elf meter, waardoor beide teams met een 1-1 stand de kleedkamers opzochten.

Volgende week zondag stuit PSV voor eigen publiek op Heracles Almelo.

Met debutant Mauro Júnior in plaats van Steven Bergwijn probeerde PSV na rust alsnog VVV-Venlo op de knieën te krijgen. Drie minuten na de hervatting was het echter de thuisploeg die op voorsprong kwam. Hunte kwam voor zijn man - Marco van Ginkel - en tikte van dichtbij binnen, daarmee een voorzet van Vito van Crooij op waarde schattend.

Na bijna een uur herstelde het in deze fase stroef voetballende PSV de balans dankzij een individuele actie van Pereiro. De Uruguayaan speelde zich knap vrij en vond vanaf de rand van het strafschopgebied de verre hoek: 2-2. Amper hiervan bekomen incasseerde VVV-Venlo de volgende domper. Jerold Promes, die vlak daarvoor was ingevallen, moest inrukken met een directe rode kaart na een overtreding op Santiago Arias.

De rode kaart van Jerold Promes:

Daarmee was het leed voor VVV-Venlo nog niet geleden, want halverwege de tweede helft kopte Daniel Schwaab - uit een onterecht toegekende hoekschop - de 2-3 binnen. Mede door de ondertalsituatie slaagde de thuisploeg er niet in om nogmaals de rug te rechten. In de 72ste minuut gooide Júnior de wedstrijd op slot door een rebound te benutten: 2-4. PSV speelde het duel vervolgens gecontroleerd uit en maakte er via Pereiro (een kopbal na een rommelige situatie in het strafschopgebied van VVV-Venlo) zelfs nog 2-5 van.

Na acht speelrondes bezit het elftal van trainer Phillip Cocu 21 punten, vijf meer dan nummer twee Ajax, dat op doelsaldo Feyenoord voorblijft. VVV-Venlo heeft twaalf punten en staat daarmee negende. PSV vervolgt de competitie volgende week zondag met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op de dag dat Feyenoord en Ajax de Klassieker betwisten in De Kuip. VVV-Venlo treedt zaterdagavond voor eigen publiek aan tegen ADO Den Haag.