Roda JC rukt op na spectaculair slot tegen NAC

Roda JC heeft zaterdagavond op de valreep de degradatiekraker tegen NAC Breda winnend afgesloten. In Kerkrade werd het in blessuretijd 1-0. Adil Auassar was de gelukkige.

Het - op papier - degradatieduel in Kerkrade was amper begonnen of NAC was al dicht bij de 0-1. Na een goed lopende aanval was Rai Vloet het eindstation, maar de middenvelder verzuimde de Brabanders vroeg op voorsprong te zetten.

De reuzekans leek het startsein voor een leuke wedstrijd, maar het restant van de eerste helft was alles behalve denderend. Beide clubs kwamen niet verder dan speldenprikjes, waardoor een passende ruststand op het scorebord stond: 0-0.

Net als in het eerste bedrijf begon de tweede helft hoopvol. Direct na rust was Mikhail Rosheuvel dicht bij een treffer, maar de buitenspeler schoot naast. Giovanni Korte draaide op zijn beurt knap kort weg, waarna hij zijn poging op Roda-keeper Hidde Jurjus zag belanden.

Terwijl de tweede helft net als de eerste langzaamaan doodbloedde, was daar plots Mario Engels. Na een fraaie combinatie met Gustafson werkte de Duitser de bal via de paal echter naast. De gemiste kans gaf Roda JC meer vertrouwen, wat resulteerde in dé kans voor Gustafson op de openingsgoal, ware het niet dat de Zweed de bal op subtiele wijze rakelings langs het houtwerk schoot.

De wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloze eindstand, maar in blessuretijd was het alsnog raak. Een indraaiende vrije trap van Auassar werd door doelman Mark Birighitti slecht verwerkt, waardoor Roda JC na de winst bij Sparta Rotterdam (1-2) opnieuw drie punten aan het puntentotaal kon toevoegen. De club uit Kerkrade rukt door de overwinning op naar de zestiende plaats op de Eredivisie-ranglijst. De Limburgers gaan over Sparta - dat ruim verloor bij Ajax - heen. NAC zakt met zeven punten uit acht duels af naar plek veertien.

VI's Dolf van Aert zag dat NAC voor de zoveelste keer in de slotfase knakte.