Lozano al productiever dan PSV-topscorer vorig jaar, Roks nadert Rijkaard

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de achttiende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Lozano al productiever dan PSV-topscorer vorig jaar, Roks nadert Rijkaard

ADO Den Haag - PEC Zwolle 4-0
• Voor ADO Den Haag was de zege op PEC Zwolle een ongekend succes. Sinds de 5-1 overwinning op NEC van 5 maart 2011 boekten de Hagenaars op eigen veld niet meer zo'n grote zege.
Nasser El Khayati is met zes goals en vijf assists nu al waardevoller voor ADO Den Haag dan de meest waardevolle speler van afgelopen seizoen. Mike Havenaar had die eer vorig jaar met negen doelpunten en één assist.
• PEC Zwolle-aanvaller Stef Nijland is de eerste speler in de Eredivisie die inmiddels honderd invalbeurten op zijn naam heeft staan.
John van 't Schip moest vrijdag (noodgedwongen) zijn basisploeg op vier plaatsen aanpassen. Dat was evenveel als de trainer van PEC de vijf wedstrijden ervoor bij elkaar had doorgevoerd.

NAC Breda - FC Utrecht 3-1
• NAC Breda maakte slechts twee overtredingen tegen FC Utrecht. De laatste keer dat een ploeg zo weinig overtredingen maakte in een Eredivisie-duel was op 30 januari 2016, toen PSV twee keer werd teruggefloten tegen De Graafschap.
• Alleen Heracles Almelo (6), Sparta Rotterdam (5) en Willem II (5) incasseerden dit seizoen meer doelpunten in de laatste vijf minuten van Eredivisie-duels dan FC Utrecht (4), dat als enige Eredivisie-ploeg nog niet scoorde in deze periode.
Cyriel Dessers maakte zijn tiende goal in zijn laatste acht duels in het Rat Verlegh Stadion, waarvan negen voor NAC en sinds zaterdag één voor FC Utrecht.
Mark van der Maarel, die slechts 59 minuten speelde tegen NAC, verloor vaker het balbezit dan iedere andere Utrecht-speler (23x).

PSV - Vitesse 2-1
Hirving Lozano heeft met zijn elf Eredivisie-treffers al de productie van de clubtopscorer van afgelopen seizoen overtroffen. Gastón Pereiro kwam vorig jaar tot tien goals.
• PSV won dit seizoen al zeven keer een competitieduel met één goal verschil, even vaak als Feyenoord in heel 2016/17 en drie keer vaker dan in het laatste kampioensjaar van de Eindhovenaren (2015/16).
Tim Matavz, zaterdag verantwoordelijk voor de Vitesse-treffer, was in zijn laatste zes basisplaatsen in de Eredivisie in het Philips Stadion goed voor drie doelpunten en vier assists.
• Vitesse kwam voor het eerst in 302 speelminuten (en voor het eerst sinds 7 december 2013) op bezoek bij PSV in de Eredivisie tot scoren.

AZ - SC Heerenveen 3-1
• AZ kreeg in december meer eigen goals mee (3) in de Eredivisie dan elk ander team in heel 2017/18. 
Fred Friday maakte vijf van zijn zeven Eredivisie-doelpunten in de laatste tien minuten van het duel en maakte deze allemaal in thuiswedstrijden.
• In de laatste vier Eredivisie-duels die SC Heerenveen verloor, kwam de Friese formatie wel eerst op voorsprong.
• SC Heerenveen behaalde dit kalenderjaar slechts 37 punten, alleen in 1993 hadden de Friezen er minder in een volledig kalenderjaar in de Eredivisie (20).

Excelsior - FC Twente 0-0
• In slechts één Eredivisie-duel dit seizoen werd minder vaak op doel geschoten (Sparta - FC Twente, 2x) dan tijdens Excelsior - FC Twente (3x).
• Het was pas de tweede keer op rij de nul voor Theo Zwarthoed, die in de 28 voorgaande Eredivisie-wedstrijden voor Excelsior geen één keer de nul hield.
• FC Twente hield voor het eerst sinds 17 maart (toen 0-3 op bezoek bij Roda JC) de nul in een uitwedstrijd in de Eredivisie.
• Aan de andere kant konden de Tukkers weinig uitrichten. Slechts zes balcontacten in het strafschopgebied van Excelsior werden geteld, het laagste aantal voor FC Twente in een Eredivisie-duel dit seizoen.

FC Groningen - Sparta Rotterdam 4-0
Mimoun Mahi staat dit seizoen na zijn zestien duels op drie assists. Vorig jaar had hij 32 wedstrijden om tot dat aantal te komen.
• De Groningers hebben niet altijd het geluk aan hun zijde. De noorderlingen hebben al zestien keer de paal of lat geraakt, vaker dan elke andere Eredivisie-ploeg.
• Voor het eerst sinds maart 1995 incasseerde Sparta minimaal elf doelpunten in twee opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden (toen ook 11).
Dolf Roks werd de derde trainer die zeven opeenvolgende Eredivisie-nederlagen leed als trainer van Sparta, na Frank Rijkaard (8 op rij) en Wiljan Vloet (7 op rij).

Ajax - Willem II 3-1
David Neres is de enige speler dit Eredivisie-seizoen, die betrokken is bij meer goals dan hij wedstrijden speelde. In zestien Eredivisie-duels kwam hij tot acht treffers en tien assists.
• Ajax is dit seizoen al vaker op eigen veld op achterstand gekomen (4x) dan de hele afgelopen jaargang bij elkaar (3x). 
• De verliesbeurt tegen Ajax was de vierhonderdste nederlaag van Willem II in de Eredivisie op vreemde bodem.
Fran Sol kwam in de Eredivisie alleen vaker tot scoren in het Koning Willem II Stadion (13x) dan in de Arena (2x, net als op het Kasteel).

VVV-Venlo - Heracles Almelo 3-1
Lennart Thy was met zijn hattrick de gevierde man bij VVV-Venlo. Hij kwam in de eerste 54 minuten van het duel met Heracles vaker tot scoren (2 keer) dan in zijn voorgaande 1505 speelminuten in de Eredivisie bij elkaar (1 keer).
• Clint Leemans is dankzij weer een assist dit seizoen direct betrokken bij elf Eredivisie-goals. Daarmee evenaarde hij de meest waardevolle VVV'er in het laatste Eredivisie-seizoen (2011/12). Dat was Bryan Linssen.
• De Heraclieden zijn na het bezoek aan Venlo tien uitduels in de Eredivisie op rij zonder overwinning. Het is de langste reeks van de Tukkers sinds februari 2011, toen zeventien duels op vreemde bodem zonder Almelose zege eindigden.

Feyenoord - Roda JC Kerkrade 5-1
Nicolai Jørgensen maakte het snelste Eredivisie-doelpunt van Feyenoord (44 seconden) sinds 14 mei, de dag dat Dirk Kuijt na 38 seconden de score opende in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo.
• Sam Larsson tekende tegen Roda JC voor drie assists, waarmee hij zijn Eredivisie-totaal op 28 bracht. Sinds zijn Eredivisie-debuut gaf alleen Hakim Ziyech meer assists (46).
Simon Gustafson maakte zondag tegen Feyenoord zijn zesde Eredivisie-treffer dit seizoen, waarmee hij de topscorer van Roda JC van het afgelopen seizoen (Abdul Ajagun, 5) al heeft overtroffen.
• Roda JC heeft de twijfelachtige eer om voor het eerst in de clubgeschiedenis een kalenderjaar af te sluiten als hekkensluiter van de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.