Ten Hag tijdens mogelijke afscheidswedstrijd onderuit op Avondje NAC

Reacties

NAC Breda heeft het promotiejaar 2017 afgesloten met een even knappe als welkome overwinning. Het FC Utrecht van trainer Erik ten Hag, die mogelijk voor het laatst aan het roer stond bij de Domstedelingen, werd in een heerlijke wedstrijd dankzij drie Manchester City-huurlingen op een 3-1 nederlaag getrakteerd. Een doelpunt van voormalig NAC-lieveling en huidig FC Utrecht-spits Cyriel Dessers deerde de thuisploeg niet.

Ten Hag tijdens mogelijke afscheidswedstrijd onderuit op Avondje NAC

Het duel in het Rat Verlegh Stadion stond bol van de dwarsverbanden. Zo groeide NAC-trainer Stijn Vreven als speler uit tot absolute cultheld in Stadion Galgenwaard, genoot zijn middenvelder én geboren Utrechter Gianluca Nijholt zijn opleiding in de Domstad, terwijl FC Utrecht-bankzitter Dessers vorig seizoen nog in Breda actief was en er met zijn doelpunten (vooral in de play-offs) vrijwel in zijn eentje voor verantwoordelijk was dat NAC promoveerde vanuit de Jupiler League. Ook zaterdag viel hij op.

Het ging in Breda vooraf echter met name over FC Utrecht-trainer Ten Hag, die de belangrijkste kandidaat is om de bij Ajax ontslagen Marcel Keizer op te volgen. De Tukker weigerde eerder al diep in te gaan op de interesse vanuit Amsterdam en stelde vooraf toch vooral bezig te zijn met de wedstrijd tegen NAC, ook in Breda sprak hij vooraf nauwelijks over zijn toekomst. Mocht het inderdaad tot een overstap naar Ajax komen, zal het Ten Hag steken dat hij zijn laatste duel niet in winst heeft weten om te zetten.

De openingsfase was ontegenzeggelijk voor de thuisploeg, waar de tandem Rai Vloet/Thierry Ambrose tot twee keer toe naliet om de score te openen. Eerst legde de Franse spits de bal met het hoofd klaar voor de ex-PSV'er, Vloet tikte de bal voorbij keeper David Jensen, maar Mark van der Maarel haalde de bal net voor de lijn weg. Een paar minuten na een onterechte penaltyclaim van NAC kregen Vloet en Ambrose wederom een uitstekende mogelijkheid, maar zij liepen elkaar na een diepe bal wat klungelig in de weg; Jensen kon zich simpel ontfermen over de bal.

Rai Vloet (rechts) en Thierry Ambrose lopen elkaar in de weg.
Rai Vloet (rechts) en Thierry Ambrose lopen elkaar in de weg.

Het eerste Utrechtse gevaar was een cadeautje van Mark Birighitti, een van de drie hoofdrolspelers in de opmerkelijke Bredase keeperssoap. De Australiër werd vlak na de competitiestart gehaald toen bleek dat eerste keeper Andries Noppert niet voldeed, maar moest na enkele weifelende optredens weer plaatsmaken voor Nigel Bertrams. Die deed het op zijn beurt aanvankelijk prima, maar blunderde tegen FC Twente en zit inmiddels een enorme schorsing uit naar aanleiding van de rode kaart die hij in die wedstrijd in de extra tijd kreeg. En dus is het nu weer de beurt aan Birighitti, die de bal na een kwart wedstrijd zomaar inleverde bij Gyrano Kerk. Diens voorzet werd overgekopt door Sander van de Streek. Kort daarna redde Birighitti overigens wel goed op een schot van Kerk.

Vreugde
In een aantrekkelijk eerste half uur was het alsnog NAC dat op voorsprong kwam, met dank aan de drie Spaanse huurlingen van Manchester City die in de basis begonnen. Ramon Leeuwin kopte een corner van Angeliño nog weg, via Manu García kwam de bal terug bij de linksback, die met een fenomenale indraaiende voorzet aanvoerder Pablo Marí bereikte. De kopbal van de centrumverdediger was Jensen te machtig en zorgde voor dolle vreugde bij het thuispubliek.

Diezelfde fans stonden kort voor rust wederom op de banken, bij de wissel van de geblesseerde Yassin Ayoub. Niet zozeer omdat de middenvelder het veld verliet, maar omdat Dessers zijn vervanger was. De Bredase supporters lieten met een klaterend applaus duidelijk blijken dat zij de verdiensten van de Belgische aanvaller voor hun club nog lang niet vergeten zijn. Ook na het laatste fluitsignaal toonden zij hun waardering voor Dessers, die zelfs een ereronde liep. Het open doekje kwam niet in de laatste plaats omdat het doelpunt dat hij maakte uiteindelijk louter statistische waarde bleek te hebben.

Cyriel Dessers, met op de achtergrond een speciaal spandoek voor hemzelf van de NAC-fans.
Cyriel Dessers, met op de achtergrond een speciaal spandoek voor hemzelf van de NAC-fans.

Waar FC Utrecht kort voor rust nog twee keer dreigend was geworden via Zakaria Labyad, was de eerste kans na de pauze overigens voor de thuisploeg. Vloet behield het overzicht en stuurde een lage voorzet richting de rand van het strafschopgebied, Jensen had echter een antwoord op het schot van Mounir El Allouchi. Dat had Birighitti aan de andere kant even later ook op een poging van Sean Klaiber, dat schot bleek de aanzet tot een voorzichtig slotoffensief van FC Utrecht. De bezoekers namen het heft langzaam maar zeker stevig in handen.

NAC moest steeds verder achteruit, al kwamen de bezoekers nauwelijks tot grote kansen. Juist toen de gelijkmaker in de lucht hing - Dessers miste een grote kans, Birighitti redde simpel - verdubbelde NAC de voorsprong. Giovanni Korte ging ervandoor op rechts, Vloet maaide na diens voorzet over de bal heen, maar bij de tweede paal kon Ambrose alsnog scoren: 2-0. Uitgerekend Dessers bracht de spanning een kwartier voor tijd toch nog terug, toen hij op aangeven van Kerk met links raakschoot. In de hectische slotfase hield NAC knap stand, waarna het in blessuretijd zelfs op 3-1 kwam. Na een overtreding op Giovanni Korte (Rico Strieder kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart) schilderde Angeliño de toegekende vrije trap schitterend in de kruising. Door de zege stijgt NAC voorlopig naar de veilige vijftiende plaats.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.