Invaller Gladon bezorgt Heracles wéér laat feestje in Utrecht

Heracles Almelo heeft op bezoek bij FC Utrecht in de absolute slotfase een puntje gepakt: 1-1. In een niet bepaald hoogstaand duel leken de Domstedelingen er met een minimale overwinning vandoor te gaan, maar dat was buiten invaller Paul Gladon gerekend. Het was niet voor het eerst dat Heracles in de slotfase van een wedstrijd feest kon vieren, en zéker niet voor het eerst dat Gladon in Utrecht de gevierde man was.

Bij de club uit de Domstad begon Nick Marsman onder de lat, de ex-keeper van FC Twente mocht debuteren omdat eerste keeper David Jensen vader was geworden. De goalie kreeg voor rust niet veel te doen tegen Heracles, dat van de laatste vijf wedstrijden alleen de thuisduels met staartploegen NAC Breda en Sparta Rotterdam (nipt) won. De laatste drie uitduels (bij ADO Den Haag, Willem II en AZ) gingen zelfs pijnlijk verloren, zoals ook de Almeloërs ook in Utrecht lange tijd geen vuist konden maken.

Toch duurde het nog iets meer dan een halfuur voordat de thuisploeg op voorsprong kwam. Uit een scherpe vrije trap van Zakaria Labyad kon Ayoub van heel dichtbij inkoppen. De aangever had daarvoor zélf al twee mogelijkheden gehad. Zo produceerde hij in kansrijke positie niet meer dan een slap rollertje naast en kwam hij na een goede actie van Gyrano Kerk net tekort om de bal binnen te tikken. Met zijn assist (op wat lange tijd de winnende treffer leek) maakte hij die twee 'missers' dubbel en dwars goed.

Yassin Ayoub kopt van dichtbij raak: 1-0 voor FC Utrecht.

Ook in de tweede helft waren de Utrechters aanvankelijk gevaarlijker dan Heracles, waar Vincent Vermeij in de spits weer de voorkeur kreeg boven Gladon. Midweeks tegen Sparta leverde dat in de slotminuut nog de winnende treffer op van de ex-spits van De Graafschap, maar in Stadion Galgenwaard kreeg Vermeij - op een kopbal vlak voor tijd, hoog over - geen voet aan de grond. Sander van de Streek toonde zich namens FC Utrecht dreigend, maar had pech in de afronding. Aan de andere kant probeerde Brandley Kuwas het met een knal van afstand, maar die poging werd gepareerd door Marsman.

Net toen iedereen zich leek neer te leggen bij een overwinning voor de thuisploeg, werd het aanvallend wisselen van Heracles-trainer John Stegeman beloond. Hij bracht Gladon in de 84ste minuut binnen de lijnen, de spits schoot in blessuretijd vervolgens de 1-1 binnen. Net als woensdag tegen Sparta vierde Heracles dus feest in extremis, voor Gladon was het een déjà-vu. In de return van de finale van de play-offs om Europees voetbal na het seizoen 2015/16 was hij (ook als invaller, ook in de extra tijd, ook op bezoek bij FC Utrecht) ook al het feestvarken. Destijds was de heenwedstrijd in 0-0 geëindigd en maakte Gladon met de 0-2 in Utrecht een einde aan alle onzekerheid.