Feyenoord wil einde slechte serie bij Sparta, Keizer kan Bosz verbeteren

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag staat de stadsderby tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord op het programma. Daarna volgt de topper AZ - Ajax en de overige twee duels zijn FC Utrecht - Heracles Almelo en Excelsior - FC Groningen.

Feyenoord wil einde slechte serie bij Sparta, Keizer kan Bosz verbeteren

Sparta Rotterdam - Feyenoord

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:9 punten

Actueel

• Op basis van Expected Goals hadden alleen Feyenoord (16,5) en Ajax (17,4) dit Eredivisie-seizoen minder tegendoelpunten kunnen verwachten dan Sparta Rotterdam (20,5).

• Feyenoord verspeelde in de vijftien wedstrijden dit seizoen al negentien punten, vorig seizoen liet de regerend landskampioen over 34 wedstrijden twintig punten liggen.

• Robert Mühren is met drie doelpunten en vier assists betrokken bij 54 procent van de doelpunten van zijn ploeg, het hoogste percentage van alle Eredivisie-spelers dit seizoen.

• Feyenoord kreeg dit seizoen slechts 48 schoten op doel te verwerken, elf minder dan elke andere ploeg.

Sparta Rotterdam stevende donderdagavond af op een gelijkspel, maar verloor in de slotfase van Heracles Almelo.

Historie

• Sparta Rotterdam won de laatste vier thuisduels met Feyenoord op Eredivisie-niveau, slechts één zege minder op de Kuipbewoners dan in alle 48 ontmoetingen op het Kasteel daarvoor (G13, V30).

• Desondanks won Feyenoord meer Eredivisie-wedstrijden buitenshuis van Sparta (dertig) en maakten zij meer uitdoelpunten tegen de Spangenaren (110) dan tegen elke andere ploeg.

• Sparta Rotterdam maakte vier van de laatste zeven Eredivisie-treffers tegen Feyenoord in de laatste tien minuten van de wedstrijd, maar kwam in de afgelopen editie van dit duel al binnen een minuut tot scoren.

• Feyenoord verloor zeven van de laatste elf uitduels in de Eredivisie die de ploeg speelde in Rotterdam (W4) en maakte slechts één treffer in de laatste drie van deze ontmoetingen.

• Alex Pastoor, die voor de vijftigste keer trainer van Sparta Rotterdam is in een Eredivisie-duel, heeft een lager winstpercentage (22,4 procent) met de Rotterdammers dan iedere andere coach met minstens vijftig duels.

• Karim El Ahmadi verloor in de Eredivisie alleen vaker van Ajax en PSV dan van Sparta Rotterdam (vijf keer, net als van AZ en Roda JC Kerkrade).

Feyenoord kwam woensdag op eigen veld niet verder dan een gelijkspel tegen SC Heerenveen.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Sparta Rotterdam - Feyenoord:

Seizoen:Uitslag:
2006/071-4
2007/083-2
2008/092-1
2009/102-1
2016/171-0

AZ - Ajax

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:13 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:13 punten

Actueel

Veertien van de zeventien Eredivisie-treffers die AZ maakte in eigen huis dit seizoen vielen in de tweede helft.

• Ajax, dat dit seizoen vaker dan elke andere Eredivisie-ploeg scoorde in de tweede helft (33), maakte zeven van de laatste acht competitiedoelpunten tegen AZ na de rust.

• AZ is voor het eerst sinds november 2011 ongeslagen in negen opeenvolgende Eredivisie-duels (W7, G2) en incasseerde in deze negen wedstrijden slechts vijf doelpunten.

• Dit Eredivisie-seizoen heeft Ajax 35 punten na zestien wedstrijden, één minder dan vorig seizoen onder trainer Peter Bosz; toen behaalde Ajax in totaal 37 punten in de heenronde.

• Alireza Jahanbakhsh, die direct betrokken was bij elf doelpunten in zijn laatste negen Eredivisie-duels (zes treffers, vijf assists), is de enige speler in dit kalenderjaar met minimaal tien goals én tien assists.

• Van alle spelers die dit seizoen vaker dan vijf keer in actie kwamen verzond niemand zoveel succesvolle passes per negentig minuten als Frenkie de Jong (74).

• Wout Weghorst scoorde in de Eredivisie vaker tegen Ajax dan tegen elk ander team (vier keer), maar won nog nooit een competitieduel met de Amsterdammers (G2, V4).

• Ajax had dit seizoen tot dusver liefst 592 balcontacten in de zestien van de tegenstander, 41 meer dan nummer twee in deze lijst AZ (551, PSV nummer drie met 468).

• Fredrik Midtsjø, die afgelopen zomer door AZ werd overgenomen van Rosenborg BK, speelde dit kalenderjaar tot dusver meer Eredivisie-duels zonder te verliezen dan iedere andere speler (elf - W9, G2).

AZ ontsnapte dinsdag door een gemiste strafschop aan een nederlaag op bezoek bij PEC Zwolle.

Historie

• AZ verloor acht van de laatste elf wedstrijden tegen Ajax in alle competities en boekte in deze reeks slechts twee zeges (G1).

• In de laatste vijf onderlinge duels in Alkmaar scoorde Ajax telkens minimaal twee keer; drie van deze wedstrijden maakten de bezoekers drie doelpunten.

• AZ verloor meer Eredivisie-duels van de Amsterdammers dan van elke andere ploeg (51) en ontmoet met Ajax ook de ploeg die de meeste Eredivisie-goals maakte tegen AZ (191).

• De laatste competitienederlaag van Ajax in Alkmaar dateert van 11 augustus 2013. De Amsterdammers kwamen tot twee keer toe op voorsprong, maar na de rode kaart voor Ricardo van Rhijn - nu AZ - trok de thuisclub de wedstrijd naar zich toe. Siem de Jong was een van de doelpuntenmakers aan de kant van de bezoekers, terwijl ook de huidige Ajacieden Nick Viergever (toen AZ) en Lasse Schöne destijds speeltijd kregen.

Ajax was donderdag thuis te sterk voor Excelsior, maar raakte wel twee verdedigers kwijt.

De laatste vijf Eredivisie-edities van AZ - Ajax:

Seizoen:Uitslag:
2012/132-3
2013/143-2
2014/151-3
2015/160-3
2016/172-2

FC Utrecht - Heracles Almelo

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Siemen Mulder
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:13 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:6 punten

Actueel

• FC Utrecht evenaarde tegen VVV-Venlo het hoogste aantal punten dat de Domstedelingen veroverden in een kalenderjaar (64), tegen Heracles kan het een nieuw clubrecord zetten.

• Na de eerste overwinning van FC Twente in een uitduel is Heracles Almelo met slechts één punt uit acht duels de slechtst presterende Eredivisie-ploeg van dit seizoen.

• FC Utrecht is de laatste zes duels in competitieverband ongeslagen en pakte in die reeks veertien punten, waardoor de ploeg van trainer Erik ten Hag nu vijfde staat in de Eredivisie.

• Heracles Almelo kreeg in de laatste twintig uitduels in de Eredivisie steeds minimaal één doelpunt tegen, de langste reeks voor de Almeloërs sinds september 2011 (toen 28 Eredivisiewedstrijden op rij).

Midweeks won FC Utrecht op bezoek bij VVV-Venlo door een treffer van Gyrano Kerk.

Historie

• Vier van de laatste zes Eredivisie-doelpunten die FC Utrecht-spelers maakten tegen Heracles Almelo in eigen huis vielen in de laatste tien minuten van het duel.

• Sinds de promotie van Heracles Almelo in 2005 wonnen de Heraclieden slechts één van de twaalf uitduels op bezoek bij FC Utrecht in de Eredivisie (G4, V7).

• In vier van de laatste vijf Eredivisie-ontmoetingen tussen deze teams in Stadion Galgenwaard viel er een rode kaart; Heracles Almelo pakte alleen tegen PSV (vijf) meer rode kaarten dan tegen FC Utrecht (vier).

• Urby Emanuelson speelde tegen geen Eredivisie-ploeg zo vaak zonder te verliezen als tegen Heracles Almelo (elf duels - W9, G2).

Heracles Almelo hield donderdag dankzij Vincent Vermeij drie punten over aan het thuisduel met Sparta Rotterdam.

De laatste vijf Eredivisie-edities van FC Utrecht - Heracles Almelo:

Seizoen:Uitslag:
2012/133-0
2013/142-1
2014/152-4
2015/164-2
2016/172-0

Excelsior - FC Groningen

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Martin van den Kerkhof
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:0 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Groningen:8 punten

Actueel

• Excelsior pakte nog nooit zo weinig punten in de eerste acht thuisduels van een Eredivisie-seizoen (vier).

• FC Groningen incasseerde in zes van de laatste zeven Eredivisie-duels minstens twee tegendoelpunten (dertien in totaal).

• Na zestien wedstrijden staat Excelsior op zeventien punten, sinds de invoering van het driepuntensysteem behaalde de Kralingers slechts eenmaal meer punten in de eerste seizoenshelft (achttien in 2002/03).

• In de laatste vijf competitieduels kwam FC Groningen vijf keer op achterstand, maar leidde dat slechts eenmaal tot een nederlaag (W2, G2).

Excelsior hield lang stand, maar verloor dinsdag uiteindelijk met 3-1 bij Ajax.

Historie

• Excelsior won de laatste drie Eredivisie-ontmoetingen met FC Groningen (W2, G1) even vaak als in de negentien competitieduels met de Groningers daarvoor (G4, V13).

• De Kralingers wonnen in eigen huis van geen enkele huidige Eredivisie-ploeg zo vaak als van Groningen en kwamen daarnaast van alle huidige Eredivisie-ploegen alleen vaker tot scoren op vertrouwde bodem tegen FC Utrecht (28) dan tegen FC Groningen (26).

• Anouar Hadouir maakte tegen FC Groningen zeven doelpunten meer dan tegen elke andere ploeg in de Eredivisie (tien van de veertig), waaronder zijn meest recente en enige Eredivisie-treffer voor Excelsior (op 4 februari 2017).

• Mimoun Mahi, die drie van de laatste vier FC Groningen-doelpunten tegen Excelsior maakte, scoorde tegen geen ploeg vaker in de Eredivisie dan tegen de Kralingers (drie keer).

• Huidig FC Groningen-spitsen Lars Veldwijk (dertig goals) en Tom van Weert (24) maakten dit decennium meer competitietreffers voor Excelsior dan iedere andere speler.

FC Groningen hield koploper PSV door een late treffer van Mike te Wierik knap op een gelijkspel.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Excelsior - FC Groningen:

Seizoen:Uitslag:
2010/112-2
2011/120-1
2014/151-1
2015/162-1
2016/172-0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.