PSV snakt naar zege op uitstekend gestart ADO, VVV aast op primeur

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond hoopt PSV na twee duels zonder zege thuis tegen ADO Den Haag weer te winnen. Ook wordt de Limburgse derby tussen Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo eindelijk weer gespeeld en de overige drie duels zijn Willem II - PEC Zwolle, SC Heerenveen - NAC Breda en FC Twente - Vitesse.

PSV snakt naar zege op uitstekend gestart ADO, VVV aast op primeur

Willem II - PEC Zwolle

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PEC Zwolle:8 punten

Actueel

• Willem II-spits Bartholomew Ogbeche - midweeks één keer trefzeker tegen Vitesse (2-2) - kwam in de laatste zeven Eredivisie-speelronden tot acht goals, net zoveel als PEC Zwolle in die periode.

• Ryan Thomas (PEC Zwolle) had dit seizoen 37 intercepties en verstuurde 832 passes, in beide categorieën slechts vier minder dan de Nieuw-Zeelander in het gehele vorige Eredivisie-seizoen bewerkstelligde.

• Enkel FC Groningen (33) voerde dit Eredivisie-seizoen in totaal meer wijzigingen door in de basisopstelling dan Willem II (28), terwijl geen ploeg er minder had dan PEC Zwolle (14).

• PEC Zwolle zag na de goal van Terell Ondaan tegen AZ (1-1) een elftal verschillende spelers scoren dit seizoen, enkel SC Heerenveen (twaalf) en Ajax (dertien) zagen een grotere verscheidenheid in doelpuntenmakers.

Bartholomew Ogbeche was afgelopen woensdag één keer trefzeker op bezoek bij Vitesse.

Historie

• Willem II won de meest recente ontmoeting met PEC Zwolle (2-0 op 12 maart 2017), nadat het in de zeven Eredivisie-duels daarvoor precies één punt pakte tegen de Zwollenaren (G1, V6).

• PEC Zwolle won in de Eredivisie meer uitwedstrijden tegen Willem II (vijf) dan tegen elk ander team.

• Willem II is de enige ploeg die in het afgelopen Eredivisie-seizoen geen enkel doelpunt van PEC Zwolle hoefde te incasseren (0-0 en 2-0).

• PEC Zwolle-aanvaller Stef Nijland won zijn voorgaande zes Eredivisie-ontmoetingen met zijn oude club Willem II, tegen geen enkele andere huidige Eredivisie-ploeg heeft Nijland een winstpercentage van honderd procent.

PEC Zwolle was dinsdag dicht bij een overwinning tegen AZ.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Willem II - PEC Zwolle:

Seizoen:Uitslag:
2003/042-1
2012/130-1
2014/150-1
2015/160-1
2016/172-0

SC Heerenveen - NAC Breda

 
Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:4 punten

Actueel

• SC Heerenveen - dat woensdag nog knap Feyenoord op een gelijkspel hield in De Kuip (1-1) - wacht al vijf thuisduels op een overwinning (G1, V4); als een zege uitblijft evenaren de Friezen het negatieve clubrecord in de Eredivisie van zes thuisduels op rij zonder zege (eerder in 1990 en 2012).

• NAC Breda kreeg slechts zes goals tegen in de laatste zes uitduels (W1, G3, V2), negen minder dan het aantal tegentreffers in de laatste zes thuiswedstrijden van de Bredanaars (vijftien). Afgelopen dinsdag verloor de ploeg van trainer Stijn Vreven met 1-2 van FC Twente.

• Manu García (32 en 40) en de geblesseerde Martin Ødegaard (24 en 37) zijn dit Eredivisie-seizoen de tieners met de meeste gecreëerde kansen en de meeste succesvolle dribbels.

SC Heerenveen pakte woensdag knap een punt op bezoek bij Feyenoord.

Historie

• SC Heerenveen is ongeslagen in de laatste elf thuisduels met NAC Breda in de Eredivisie (W8, G3); de Brabanders wonnen in 2004 voor het laatst op bezoek bij de Friezen in competitieverband (3-4).

• In Eredivisie-ontmoetingen tussen SC Heerenveen en NAC Breda in Friesland is al 240 minuten geen doelpunt gevallen; Daniël de Ridder was op 29 september 2012 de laatste die scoorde.

• NAC Breda kwam slechts één keer tot scoren in de laatste acht wedstrijden tegen SC Heerenveen in alle competities (thuis en uit) en staat al 491 minuten droog tegen de Friese club.

VI's Dolf van Aert spreekt over de schorsingen bij NAC Breda naar aanleiding van het thuisduel met FC Twente.

De laatste vijf Eredivisie-edities van SC Heerenveen - NAC Breda:

Seizoen:Uitslag:
2010/113-1
2011/121-0
2012/132-0
2013/140-0
2014/150-0

PSV - ADO Den Haag

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Björn Kuipers
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:10 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:9 punten

Actueel

• PSV wacht voor het eerst sinds november 2016 twee competitiewedstrijden op een overwinning, de laatste keer dat de Eindhovenaren drie Eredivisie-duels op rij niet wonnen was in april 2014. Na de 3-0 nederlaag bij Ajax speelde PSV woensdag met 3-3 gelijk bij FC Groningen.

• In de laatste dertig seizoenen (inclusief 2017/18) pakte ADO Den Haag - dat woensdag thuis met 3-2 te sterk was voor Roda JC Kerkrade - slechts één keer meer punten in de eerste zeven uitduels van een Eredivisie-seizoen (dertien in 2012/13) dan in het huidige (twaalf).

• Zes van de laatste zeven schoten op het doel van PSV in de Eredivisie resulteerden in een doelpunt, de zeven schoten op doel daarvoor werden allemaal gestopt. Geen doelman incasseerde dit Eredivisie-seizoen meer tegentreffers van buiten het strafschopgebied dan Jeroen Zoet (zes - gelijk met Hidde Jurjus).

• ADO Den Haag veroverde sinds de invoering van het driepuntensysteem (seizoen 1995/96) slechts eenmaal meer punten uit de heenronde dan de huidige 23 (25 in 2010/11).

PSV gaf woensdag in de absolute slotfase de overwinning bij FC Groningen uit handen.

Historie

• PSV won negentien van de laatste twintig thuisduels met ADO Den Haag in de competitie (V1) en scoorde in deze twintig wedstrijden 75 keer, een gemiddelde van 3,75 goals per ontmoeting.

• ADO Den Haag incasseerde meer Eredivisie-doelpunten door toedoen van PSV dan door elk ander team (207).

• Vorig seizoen was PSV in eigen huis met 3-1 te sterk voor ADO Den Haag, waar Tom Beugelsdijk een hoofdrol speelde met een eigen doelpunt en een benutte strafschop.

• ADO stond in de afgelopen 22 uitduels met PSV in de Eredivisie welgeteld drie minuten (inclusief blessuretijd) op voorsprong (op 5 februari 2011, 0-1 zege).

ADO Den Haag fungeert vaak als schietschijf in Eindhoven.

De laatste vijf Eredivisie-edities van PSV - ADO Den Haag:

Seizoen:Uitslag:
2012/137-0
2013/142-0
2014/151-0
2015/162-0
2016/173-1

FC Twente - Vitesse

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:5 punten

Actueel

FC Twente gebruikte dit seizoen al 25 verschillende spelers, meer dan elke andere Eredivisie-ploeg en evenveel als de Tukkers deden in het afgelopen seizoen.

• Vitesse verloor de laatste twee uitwedstrijden in de Eredivisie en kan voor het eerst sinds augustus 2014 drie opeenvolgende uitduels verliezen (destijds zes onder trainer Peter Bosz).

• Enkel René Vandereycken (zes) en Alfred Schreuder (vijf) moesten langer wachten op hun eerste Eredivisie-thuiszege als coach van FC Twente dan Gertjan Verbeek (G1, V2). Woensdag boekte hij tijdens het uitduel met NAC Breda zijn eerste overwinning in dienst van de Tukkers (1-2).

• Ondanks de afgelopen twee uitnederlagen pakte Vitesse pas één keer in de clubhistorie meer punten uit de eerste zeven uitduels (21 in 2012/13) dan in het huidige Eredivisie-seizoen (dertien). Thuis wonnen de Arnhemmers pas één keer in competitieverband; woensdag kwam Vitesse tegen Willem II ook niet verder dan 2-2.

Op bezoek bij NAC Breda boekte Gertjan Verbeek zijn eerste overwinning als trainer van FC Twente.

Historie

FC Twente won slechts twee van de laatste tien Eredivisie-duels met Vitesse (G3, V5 - thuis en uit), waaronder de ontmoeting vorig seizoen in Enschede (2-1).

• Beide teams kwamen in de laatste zes onderlinge duels tot 24 treffers (negen van FC Twente en vijftien van Vitesse), een gemiddelde van vier per wedstrijd.

Henk Fraser won als coach vier van zijn zeven Eredivisie-ontmoetingen met FC Twente en verloor slechts één keer van de Tukkers (G2).

• Als trainer zag Gertjan Verbeek zijn teams meer Eredivisie-goals maken tegen Vitesse dan tegen elk ander team (41).

Vitesse kwam woensdag thuis tegen Willem II niet verder dan een gelijkspel.

De laatste vijf Eredivisie-edities van FC Twente - Vitesse:

Seizoen:Uitslag:
2012/130-1
2013/142-0
2014/151-2
2015/162-2
2016/172-1

Roda JC Kerkrade - VVV-Venlo

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo:3 punten

Actueel

Roda JC Kerkrade maakte in drie van de laatste vier Eredivisie-duels de 1-0 maar hield slechts één punt over aan deze wedstrijden; in het andere duel won Roda juist nadat het de openingsgoal tegen kreeg. Woensdag op bezoek bij ADO Den Haag kwam de ploeg van trainer Robert Molenaar zelfs tot twee keer toe op voorsprong, maar verloor uiteindelijk met 3-2.

Clint Leemans was in zijn eerste zestien Eredivisie-duels goed voor zes doelpunten en drie assists en kan Nordin Amrabat (zes goals, vier assists in eerste zeventien wedstrijden) evenaren als VVV'er die het snelst tot tien Eredivisie-goals of -assists komt deze eeuw. Woensdag thuis tegen FC Utrecht (0-1) kon Leemans het verschil niet maken.

• Roda JC Kerkrade gaat voor de tiende keer dit seizoen een wedstrijddag in als hekkensluiter, één keer vaker dan vorig seizoen en een evenaring van het negatieve clubrecord (ook tien keer in 2013/14).

Mohamed El Makrini kwam dit seizoen tot meer intercepties dan iedere andere speler (42); Moreno Rutten staat tweede in dit klassement met 38.

Roda JC Kerkrade kwam woensdag twee keer op voorsprong in Den Haag, maar keerde zonder punten huiswaarts.

Historie

VVV-Venlo won in alle competities nog nooit op bezoek bij Roda JC Kerkrade (G7, V17) en ging in 1993 voor het laatst zonder een nederlaag terug naar huis uit Kerkrade (0-0).

• Roda JC Kerkrade won de laatste vijf thuisduels met VVV op het hoogste niveau en scoorde hierin telkens minstens drie keer (negentien treffers in totaal).

• VVV-Venlo won in de afgelopen twee seizoenen zeven van de acht competitieduels met een Limburgse tegenstander (V1).

VVV-Venlo ging op eigen veld onderuit tegen FC Utrecht.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Roda JC Kerkrade - VVV-Venlo:

Seizoen:Uitslag:
2007/084-1
2009/104-2
2010/115-2
2011/123-1
2012/133-0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.