Zwak PSV krijgt in blessuretijd nieuwe klap in Groningen

In een heerlijke wedstrijd is PSV er voor de tweede keer op rij niet in geslaagd te winnen in de Eredivisie. FC Groningen deelde de koploper diep in blessuretijd een nieuwe dreun uit: 3-3.

Phillip Cocu besloot in te grijpen na het zwakke optreden van zijn ploeg in Amsterdam. De coach verwees Derrick Luckassen en Gastón Pereiro naar de bank en moest bovendien de geblesseerde Jürgen Locadia missen. Bart Ramselaar, Steven Bergwijn en Luuk de Jong maakten hun entree.

De wijzigingen pakten aanvankelijk goed uit. PSV begon geconcentreerd aan het duel en kwam al na zeven minuten op voorsprong. Marco van Ginkel kreeg vanaf twintig meter alle ruimte om uit te halen. Zijn schot leek houdbaar voor doelman Sergio Padt, maar die kreeg zijn hand er maar half achter waardoor de bal toch binnenvloog: 0-1.

PSV bleef oppermachtig. Nadat De Jong nog een forse kans miste, was het na een subtiele steekpass van Bergwijn wel raak via Ramselaar: 0-2. Voor de Eindhovenaren was die tweede goal reden om gas terug te nemen. Het spel werd steeds slordiger en daar kreeg PSV na een half uur de rekening voor gepresenteerd.

Yoëll van Nieff zorgde met een prachtige vrije trap voor de aansluitingstreffer: 1-2. Direct daarna was Jesper Drost bijna goed voor de gelijkmaker, maar zijn knappe schot vloog rakelings over. Een wilde tackle van Django Warmerdam op Hirving Lozano bracht de rust bij PSV terug. De toegekende strafschop werd feilloos benut door Van Ginkel.

De rake strafschop van Marco van Ginkel.

Voor Van Ginkel was het alweer zijn negende doelpunt van het seizoen, waarvan hij er vijf maakte vanaf elf meter. Wederom slaagde het uiterst slordige PSV er niet in de wedstrijd helemaal te controleren met een voorsprong van twee doelpunten.

In de 53ste minuut werd de spanning opnieuw teruggebracht. Na een hoekschop maakte Van Ginkel onopzettelijk hands, maar toch besloot arbiter Bas Nijhuis de bal op de stip te leggen. Het cadeautje werd uitgepakt door invaller Lars Veldwijk: 2-3.

De Groningen-goal zorgde voor een spectaculaire tweede helft. De Jong en Van Ginkel kregen enorme kansen op de vierde PSV-treffer, maar stuitten op Padt. Aan de andere kant grabbelde Zoet opzichtig, maar kreeg Mike te Wierik de bal er uit de rebound niet in. Ook Mimoun Mahi en Oussama Idrissi kregen serieuze mogelijkheden.

Door de wissels van Cocu - Pablo Rosario voor Steven Bergwijn en Derrick Luckassen voor Lozano - ging PSV steeds meer achteruitlopen. Dat kwam de ploeg duur te staan, want diep in blessuretijd viel de gelijkmaker alsnog. Na een ware scrimmage stond Te Wierik op de juiste plek om de 3-3 binnen te tikken.

PSV blijft met veertig punten wel koploper in de Eredivisie. AZ volgt op vijf punten, Ajax op acht. De Amsterdammers hebben echter een wedstrijd minder gespeeld. Groningen staat twaalfde met zeventien punten na zestien wedstrijden.