Worstelend Feyenoord bijt zich stuk op oude bekende Hahn

Feyenoord heeft zich woensdagavond stukgebeten op SC Heerenveen. De bezoekers hielden de in eigen huis moeilijk scorende Rotterdammers op een 1-1 gelijkspel. Warner Hahn zat zijn oude werkgever dwars.

Na een zwakke periode hervond Feyenoord de laatste weken de winnende vorm. Achtereenvolgens FC Groningen, Vitesse en Napoli werden verslagen. Afgelopen zondag ging het uitduel met FC Utrecht vanwege de weersomstandigheden niet door. Dat betekende goed nieuws voor spits Nicolai Jørgensen, die ziek was en niet kon starten tegen de Domstedelingen.

Woensdag was de Deen voldoende hersteld om vanaf de aftrap mee te doen tegen Heerenveen. Met de frontman in de gelederen begon Feyenoord sterk. Het leidde al binnen de minuut tot een enorme kans voor Tonny Vilhena, maar de inzet van de middenvelder werd van de lijn gehaald. Feyenoord bleef het eerste kwartier aanzetten, maar daarna nam Heerenveen het initiatief langzaam over.

Afgekeurde goal
Henk Veerman, die in de spits opnieuw de voorkeur had gekregen boven Reza Ghoochannejhad, scoorde met een wippertje over doelman Brad Jones, maar arbiter Kevin Blom keurde het doelpunt af. Veerman had in de ogen van de scheidsrechter een (lichte) overtreding gemaakt op Renato Tapia.

Juist toen de Friezen in een sterke fase zaten viel de openingstreffer aan de andere kant. Sofyan Amrabat kwam goed door aan de rechterkant en gaf voor, de bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Steven Berghuis, die hem goedlegde en zijn achtste competitietreffer binnenpegelde. Hahn had geen kans bij de poeier in de bovenhoek.

Steven Berghuis viert zijn openingstreffer.

Lang kon Feyenoord niet genieten van die voorsprong. Twee minuten later kon Veerman namelijk wél juichen. De boomlange spits kreeg de bal met enig fortuin voor zijn voeten na een van richting veranderde pass van Daniel Høegh en volleerde met links raak: 1-1. Dat was ook meteen de ruststand.

Na de hervatting bleef Feyenoord worstelen met de stugge Friezen, al kreeg Karim El Ahmadi binnen vijf minuten een enorme kans op de 2-1. De aanvoerder van de Rotterdammers was het eindstation van een uitstekende aanval via Sam Larsson en Berghuis, maar zag zijn inzet tot zijn eigen ongeloof via de benen van Hahn naast het doel belanden.

Heldenrol voor Hahn
Heerenveen haalde met Veerman zijn gevaarlijkste man vervolgens naar de kant en kon met Ghoochannejhad in de spits geen vuist meer maken. Feyenoord werd via invaller Jens Toornstra gevaarlijk en had een strafschop kunnen krijgen na een handsbal van Høegh, maar had te weinig daadkracht om een doelpunt te forceren. De 25-jarige Hahn, die afgelopen zomer de overstap maakte van Feyenoord naar Heerenveen, redde bovendien uitstekend op inzetten St. Juste en Toornstra.

Het is niets nieuws: de Rotterdammers scoorden slechts vier keer in hun laatste zes Eredivisie-duels in de eigen Kuip. Door de remise tegen Heerenveen verzuimt Feyenoord punten in te lopen op PSV, AZ en PEC Zwolle. In plaats daarvan is FC Utrecht de ploeg van Giovanni van Bronckhorst nu gepasseerd. Heerenveen blijft de nummer negen van de Eredivisie.