Vermeij verpest in slotfase jubileum Eredivisie-opa Breuer

Sparta Rotterdam heeft op de valreep een punt door de vingers zien glippen. Vincent Vermeij hielp Heracles Almelo aan de overwinning (3-2).

Door de afgelasting van het thuisduel met Vitesse moest Michel Breuer nog even wachten op zijn mijlpaal. De 37-jarige verdediger speelde donderdag tegen Heracles Almelo zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd in het betaald voetbal. Maar de routinier zal met weinig genoegen terugkijken op zijn jubileumduel.

In de zesde minuut liet Breuer zich makkelijk opzij zetten door Dries Wuytens, die vervolgens met een kopbal de 1-0 voorsprong op het scorebord bracht. Het bleek voor Sparta ook niet een wakker schud-moment. De Rotterdamse gasten mochten van geluk spreken dat het slechts 1-0 stond bij rust.

Heracles kreeg in de eerste helft voldoende goede kansen om de marge te vergroten. Met name Vermeij liet na de voorsprong te verdubbelen. De spits, die de voorkeur kreeg boven voormalig Spartaan Paul Gladon, kopte in de twintigste minuut rakelings naast. Na ruim een half uur werd hij goed weggestuurd door Brandley Kuwas en passeerde hij ook keeper Roy Kortsmit. Maar Vermeij speelde de bal te ver voor zich uit, waarna Frederik Holst redding kon brengen. Ook aan Kristoffer Peterson en Joey Pelupessy waren de Heracles-kansen niet besteed.

Aan de andere kant had Robert Mühren bij een van de sporadische Sparta-uitvallen verzuimd de stand gelijk te trekken. Zijn schot vanaf elf meter was een prooi voor Bram Castro. De doelman van Heracles werd kort na rust wel gepasseerd. Sherel Floranus mocht aan de linkerkant opstomen en voorzetten. Nick Proschwitz tikte van dichtbij de 1-1 binnen.

De gelijkmaker was het tastbare bewijs van het besef bij Sparta meer te moeten brengen om te voorkomen dat ook de achtste uitwedstrijd van het seizoen niet in een Rotterdamse zege eindigde. De pogingen van invaller Loris Brogno, Mühren en Deroy Duarte onderstreepten het nieuwe elan bij de gasten. Het kwam de wedstrijd ten goede, met ook kansen aan de andere kant.

In de 74ste minuut moest Sparta er nog een schepje bovenop doen. Heracles-invaller Brahim Darri hield het overzicht en vond Reuven Niemeijer, die de Tukkers andermaal op voorsprong zette. Het Almelose feestje was geen lang leven beschoren. Opnieuw was het Proschwitz, na een voorzet van dit keer Brogno, de spelbreker.

Kort na de gelijkmaker maakte Breuer plaats voor Stijn Spierings, hetgeen erop wees dat Sparta-trainer Alex Pastoor de blik had gericht op de eerste uitzege van het seizoen. Maar in de laatste minuut glipte de gasten zelfs een punt door de vingers. Op slim aangeven van Sebastian Jakubiak maakte Vermeij de 3-2.

Door de nederlaag blijft Sparta in punten gelijk met hekkensluiter Roda JC, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. Heracles staat door de zege negende in de Eredivisie.