Kluivert en Neres voorkomen volgende dreun Ajax

Reacties

Ajax heeft de woelige week waarin hoofdtrainer Marcel Keizer werd ontslagen met een even benauwde als zwaarbevochten zege besloten: 3-1. Na de bekeruitschakeling bij FC Twente moest Keizer het veld ruimen, maar met interim-coach Michael Reiziger op de bank stevende Ajax lang af op duur puntenverlies. In de slotfase brachten buitenspelers Justin Kluivert en David Neres evenwel redding.

Kluivert en Neres voorkomen volgende dreun Ajax

Met Klaas-Jan Huntelaar in de spits ging Ajax al in de beginfase op zoek naar de openingsgoal. Al in de tweede minuut blokte Jop van der Linden een schot van Neres en vijf minuten later schoot Donny van de Beek huizenhoog over na een listige steekbal van Hakim Ziyech, die zijn 150ste Eredivisie-duel afwerkte. 

Ook in het vervolg van het eerste bedrijf was Ajax de bovenliggende partij en moest Willem II vooral tegenhouden. Ajax werd bij een corner van Lasse Schöne en een vrije trap van Ziyech opnieuw gevaarlijk, maar weer bleef een treffer uit. Op slag van rust moest Huntelaar geblesseerd het veld verlaten en kroop Ajax door het oog van de naald. André Onana hield immers maar ternauwernood Ismail Azzaoui van het scoren af nadat de Ajax-goalie met gestuntel zelf de kans had ingeleid. Het zorgde voor bezorgde gezichten in De Arena.

Interim-coach Michael Reiziger kon uiteindelijk lachen na zijn eerste duel als coach van Ajax.
Interim-coach Michael Reiziger kon uiteindelijk lachen na zijn eerste duel als coach van Ajax.

Kort na rust nam de ontevredenheid in de Amsterdamse thuishaven alleen maar verder toe. Bij een tegenstoot van de Tilburgers was Fran Sol het eindstation. De Spaanse spits passeerde Onana na een aanval waarin Ajax arbiter Jeroen Manschot nadrukkelijk vroeg op te treden. Hij liet evenwel doorspelen en de achterstand was een feit. Vorig seizoen was Sol, bij de enige zege ooit van Willem II in een competitieduel bij Ajax (1-2), ook al trefzeker geweest.

Even later beklaagde het Ajax-kamp zich opnieuw toen Neres in het zestienmetergebied werd vastgehouden door Konstantinos Tsimikas. Opnieuw bleek de arbiter niet te vermurwen. Wel werd duidelijk dat Ajax steeds meer aan ging zetten. Met Siem de Jong voor de extra stootkracht drong de thuisploeg de gasten terug en kwamen er ook kansen. Waar Willem II-goalie Mattijs Branderhorst eerst nog enkele knappe reddingen in huis had, moest hij capituleren in de 63ste minuut. Net als midweeks tegen FC Twente kwam Justin Kluivert naar binnen en schoot hij fraai raak in de verre hoek: 1-1 (foto boven).

Ajax was uiteraard nog niet tevreden met de gelijke stand en ging vol overgave op zoek naar meer. Het overwicht was groot en de zo felbegeerde treffer kwam er in de 72ste minuut. Dolberg, die Huntelaar voor rust had vervangen, kreeg de intikker op zijn naam. Toch kon de 2-1 bijna volledig op het conto van Neres geschreven. De voor Ajax zo belangrijke Braziliaan (acht goals, tien assists na vandaag) draaide Van der Linden volledig dol en stelde de Deen in staat Ajax op voorsprong te zetten.

In de slotfase bleek Willem II niet meer in staat zich nog op te richten. Het slotakkoord was ook voor Neres, die - in buitenspelpositie - de eindstand op 3-1 bepaalde na een hakje van Siem de Jong en uiteindelijk nog een publiekswissel kreeg. Daardoor gaat Ajax de winterstop in met een achterstand van vijf punten op koploper PSV. Willem II bungelt onderaan de middenmoot. Voor de nieuwe Ajax-trainer – alles wijst erop dat Erik ten Hag overkomt van FC Utrecht – zal het alsnog een flinke klus worden om de titel naar Ajax te halen. In 2018 start voor Ajax de competitie met twee beladen duels: Feyenoord-thuis en FC Utrecht-uit.

'Bij Ajax moet veel beter, maar vleugelflitsers zijn absolute kwaliteit'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.