Hattrick Thy brengt VVV uit gevarenzone

Lennart Thy heeft ervoor gezorgd dat VVV-Venlo met een gerust hart aan de feestdagen kan beginnen. Dankzij drie mooie doelpunten van de aanvaller versloegen de Limburgers Heracles Almelo met 3-1 en heeft de ploeg een gat geslagen met de degradatieplekken.

Beide ploegen kregen midweeks een grote teleurstelling te verduren in het KNVB-bekertoernooi. Heracles verloor op bezoek bij Feyenoord (3-1) en VVV moest uiteindelijk een flinke nederlaag slikken bij PSV (4-1). In tegenstelling tot die wedstrijden trad Venlo aan met Lars Unnerstall onder de lat in plaats van Delano van Crooij en Torino Hunte nam de plek in van Johnatan Opoku in de aanval. Bij Heracles begon Vincent Vermeij ten faveure van Brahim Darri en startte Reuven Niemeijer ten koste van Sebastian Jakubiak.

De bezoekers begonnen goed aan het duel en kwamen in de tweede minuut al bijna op voorsprong via Vermeij. De thuisploeg kwam daarna wel tot scoren via Thy. De aanvaller zette zijn ploeg met een droge schuiver in de linkerhoek op voorsprong na een mooi uitgespeelde aanval. Tien minuten later zette Niemeijer de ploegen vanaf de penaltystip weer naast elkaar. Het buitenkansje ontstond nadat Roel Janssen de opgekomen Heracles-back Tim Breukers onderuit haalde.

De tweede helft begon met kansjes over en weer. Maar in de 54ste minuut veerde het publiek echt op nadat Thy werd weggestuurd door Vito van Crooij. De aanvaller twijfelde geen moment en haalde verwoestend uit vanuit een moeilijke hoek: 2-1. Het was voor het eerst dat Thy twee keer scoorde in een Eredivisie-duel. Kort daarna moest VVV-aanvoerder Jerold Promes eraf met een hamstringblessure. Tristan Dekker was zijn vervanger.

Daarna viel er lange tijd niet zoveel meer te genieten in Venlo. Totdat Clint Leemans een kwartier voor tijd de bal hard naar voren schoot en Thy zo voor de derde keer in scoringspositie bracht. En weer bleek de Duitser oog in oog met Heracles-doelman Bram Castro een koele afmaker: 3-1. Het was voor het eerst sinds 1994 - toen was het Maurice Graef - dat een VVV-speler een hattrick maakte in de Eredivisie.

Door de overwinning stijgt VVV, waar assistent Jay Driessen overigens de honneurs waarnam vanwege de schorsing van Maurice Steijn, drie plekken op de ranglijst en komt het op gelijke hoogte met Heracles. Beide teams hebben nu 22 punten na achttien wedstrijden en staan op de tiende en elfde plaats.